Két ember került kórházba nyugat-nílusi lázzal Somogy vármegyében

Elérte Magyarországot is a tirgrisszúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz.

2023. szeptember 19., 17:10

Szerző:

Két embert kórházban került a nyugat-nílusi láz nevű betegséggel Somogy vármegyében, írta meg az Sonline helyi média. Az egyik beteg már kigyógyult, míg a másik még mindig kórházi kezelésre szorul. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal a lap információit megerősítette. Az ázsiai tigrisszúnyogok által terjesztett vírusból az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen gyógyulnak fel a betegek.

A tigrisszúnyogok elterjedésével a nyugat-nílusi vírus Magyarországon is szezonálisan előforduló betegség, néhány százalékban pedig influenza-szerű tüneteket okoz, amelyek 3-6 nap alatt gyógyulnak.. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ augusztusban a szúnyogok kiemelten magas száma miatt adott ki figyelmeztetést.

(Kiemelt kép: egy ázsiai tigrisszúnyog. Fotó: Manjunath Kiran / AFP)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.