Nézőpont: a magyarok elutasítják az új „migránskvótát”

A magyarok 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió Bevándorlókat küldjön Magyarország területére a kormány tiltakozása ellenére.

2023. június 19., 12:02

Szerző:

Nincs olyan társadalmi csoport, amely támogatná Brüsszel tervét, még a baloldaliak 58 százaléka is elutasítja – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek eredményét hétfőn közölték az MTI-vel.  A felmérésben – amelyet június 12. és 14. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – az áll, hogy a „migránskvóta” terve 2015 óta napirenden van Brüsszelben. Az Európai Unió menekenültügyi tervezetéről korábban írtunk, mely szerint a tagállamok a migráció által leginkább sújtott országokból évente harmincezer embert telepítenének át más tagországokba, aki pedig ezt nem akarja, az kiválthatja ezt pénzzel vagy például a menekültügy kezelését segítő személyzet küldésével.

A magyar ellenszavazat mellett elfogadott tanácsi álláspont alapján Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia, vagyis a hazánkra jutó migránskvóta az összes áthelyezendő ember mintegy 30 százalékának felelne meg – tették hozzá.

Az újragondolt migránskvóta európai terve ellentétes a 2016-os magyar népszavazás után a magyar Alaptörvénybe is beiktatott elvvel, miszerint „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be”. A Nézőpont Intézet ezért arra volt kíváncsi, hogy a magyarok elfogadhatónak tartják-e azt, ha a magyar kormány hozzájárulása nélkül hoznak döntést Brüsszelben egy ilyen fontos ügyben. 

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Magyarország területére az Európai Unió csak a magyar kormány hozzájárulásával küldhessen „menekültkérelmet benyújtó bevándorlókat". A nemzetállami szuverenitást felülírni igyekvő migránskvóta elutasítása minden társadalmi csoportban többségi álláspontot jelent, de még a pártpolitikai preferenciákat is meghaladja – írták. 

Rámutattak arra, a kormánypárti szavazótábor csaknem egésze (93 százalék) ragaszkodna a nemzetállami hatáskörök védelméhez és ellenzi a bevándorlók kötelező kvóta szerinti betelepítését. Intő jelnek nevezték „a tervet hallgatólagosan támogató” baloldali pártok számára, hogy még a baloldali szavazók többsége is ellenzi a migránskvóta elvét (58 százalék), mindössze harmaduk tartja azt elfogadhatónak (32 százalék).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP)