Nettó 920 ezret keres, tavaly másfél milliót vendégekre és étteremre költhetett Orbán felzárkóztatási tanácsadója

Hegedűs Zsuzsa fizetése messze felülmúlja bármelyik másik miniszterelnöki megbízottét.

2017. szeptember 8., 16:31

Szerző:

A miniszterelnöki megbízottak között rekordnak számító nettó 920 ezer forintos fizetése mellett havi 136 ezer forintot fizethetett ki étteremre és más reprezentációs kiadásokra Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor társadalmi felzárkóztatással és a társadalmi konfliktusok kezelésével foglalkozó tanácsadója, a gyermekéhezés ellen küzdő Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetője – derítette ki a Direkt36. A portál tényfeltáró cikke szerint Hegedűs csak tavaly másfél millió forintot költhetett a munkaadójának, a Miniszterelnöki Kabinetirodának a büdzséjéből úgy, hogy közben nyoma sincs olyan rendezvénynek, amelyet ő szervezett volna, és amelyen állnia kellett volna a számlát a meghívott vendégek után. Ez már csak azért is visszatetsző, mert azóta, hogy Rogán Antal vezetéséével 2015 októberében megalakult a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a miniszterelnöki megbízottak összesen 4,1 millió forintot fordíthattak reprezentációs kiadásokra, ebből pedig egyedül Hegedűs 2,5 millió forinttal veszi ki a részét.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Hegedűs 2010 óta Orbán fizetett tanácsadója. Az első négy évben egy megbízási szerződés alapján még a Miniszterelnökségtől kapott havi bruttó egymillió forintot a munkájáért, 2014-től aztán a miniszterelnöki megbízottak többségéhez hasonlóan a Rogán-féle tárca alkalmazottja lett. Bár a törvény szerint egy-egy miniszterelnöki megbízott alapesetben legfeljebb a bruttó 997 200 forintos államtitkári fizetést kaphatja meg, a 920 337-es nettójából ítélve Hegedűs fizetése ezt jóval meghaladja. Hegedűs tavaly még csak 708 012 forintot keresett miniszterelnöki megbízottként, Rogánnak pedig joga van maximum 30 százalékkal csökkenteni vagy növelni az államtitkári alapfizetést. Hegedűsét éppen 30 százalékkal emelte meg. Ezzel messze ő kapja a legtöbbet a miniszterelnöki megbízottak közül.

A Direkt 36 nyilvánvalóan több kérdést is feltett a Miniszterelnöki Kabinetirodának az ügyben, de nem arra nem kapott választ sem arra, hogy Hegedűs bruttó fizetése mennyi, sem arra, hogy a fizetését miért emelték meg. És nem reagált a tárca arra a kérésre sem, hogy mutassa be azokat a számlákat, amelyek Hegedűs reprezentációs költségeit igazolják. A portál elérte a miniszterelnöki megbízottat is, aki telefonon azt mondta, egy őszi kampány elindításán dolgozik, és addig nem akar nyilatkozni a sajtónak.

Hegedűs 1976-ban elhagyta Magyarországot. Szociológiából doktorátust szerzett, kutatóként a társadalmi leszakadás megállításának a lehetőségeit vizsgálta. A fizetését firtató kérdéseket korábban azzal hárította el, hogy kevesebbet keres, mint amennyit Franciaországban kutatóként kapott. A legjobb megjegyzés díját ettől függetlenül a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyeri, a tárca közlése szerint ugyanis Hegedűs ideje jelentős részét a munkahelyén kívül, a leghátrányosabb helyzetű települések felkeresésével tölti. „Fontos kiemelni, hogy a főtanácsadó asszony ezeken a településeken nagy népszerűségnek örvend” – állítja a minisztérium.