Nettó 77 ezerért lehet dolgozni egy óvodában

A minimálbér felét kínálhatják a konyhai kisegítő munkakörben dolgozóknak Kerekegyházi Bóbita Óvodában. Ez azt jelenti, hogy napi 8 órás munkáért mindössze 77 ezer 140 forint jár. Ha ennél többet adnak, törvényt szegnek.

2023. július 18., 08:25

Szerző:

A minimálbér feléért, bruttó 116 ezer forintért keres konyhai kisegítőket napi 8 órában a Kerekegyházi Bóbita Óvoda. Közfoglalkoztatottak lesznek, ezért ennyi a bér: nettó 77 ezer 140 forint. Ennél több fizetést nem adhatnak, mert megszegnék a közmunkára vonatkozó kormányrendeletet – írta az RTL híradónak a város polgármestere. Az általuk megkérdezett éttermek, panziók tulajdonosai minimálbérért is alig találnak dolgozót erre a munkakörre.

Két embert keresnek, olyanokat, akik regisztrált álláskeresők, és szeretnének közfoglalkoztatottak lenni. Napi 8 órás munkarendben, havi bruttó 116 ezer forint lenne a fizetésük.

Az óvodát hiába kereste a lap, nem kívántak nyilatkozni. Válaszolt viszont a polgármester, Kelemen Márk. Azt írta, hogy két dajka nyugdíjba megy rövidesen, és a helyükre két eddigi közfoglalkoztatottat vesznek fel. Az ő állásuk lesz augusztus elsejétől szabad. Ha szeretnének sem tudnának több pénzt fizetni nekik – írta, mert „a közfoglalkoztatási bér a minimálbér 50%-a az erről szóló kormányrendelet szerint. Ettől eltérni nem lehet.” A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az eset egyáltalán nem egyedi, és egyszerűen spórolásról van szó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: geralt via Pixabay)