21 milliárd forintra pereli a főváros közműcége a Nemzeti Kukaholdingot

A Budapesti Közművek több mint 21 milliárd forint elmaradt szolgáltatási díjat kíván így megszerezni a csak állami kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től, amivel álláspontjuk szerint 2019 óta tartoznak.

2023. június 3., 16:59

Szerző:

Összesen 21 054 696 060 értékű szolgáltatási díj megfizetésének elmaradása miatt pert indított a Budapesti Közművek Zrt. (BKM) az állami tulajdonú kukaholding, azaz a  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) ellen, tudta meg a 24.hu. 

A lap kérdésére a fővárosi közmű megerősítette, valóban a 2019 óta a főváros hulladékezelő tevékenysége miatt fennálló tartozás miatt indítanak majd keresetet, szerintük Budapest szolgáltatási szerződése értelmében az elmúlt négy évben ennyi járulékos kifizetés járt volna nekik.

Mártha Imre, a BKM vezérigazgatója a lappal korábban közölte, minden irat, dokumentáció a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a pert elindítsák. Elmondta, 2019 óta a BKM-nek juttatott bevétel 15 százalékkal csökkent, miközben a főváros cégei ezt az összeget kitermelték és ledolgozták, így tehát elvégzett munka után kívánnak kifizetést behajtani. Mártha hozzátette, az országos NHKV-szolgáltatásban keletkezett pénzügyi rést próbálta a Budapesttől elvont évi 4-5 milliárd forinttal betömködni a kukaholding, ez a kísérlet azonban nem járt sikerrel, hiszen az iparág annyira forráshiányos lett, hogy a kukaholding veszteségeit több tízmilliárddal kellett kompenzálnia a kormányzatnak.

Az NHKV a főváros állításait többször igyekezett sztrájkolni. A budapesti kukások tavalyi vadsztrájkja idején tett kijelentésekre válaszul például azt írták, „társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek”. Közölték még, az NHKV minden évben, minden szolgáltatási díjat határidőben vagy határidő előtt kifizet, elszámolási vitájuk nincs a fővárosi céggel, továbbá az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.

Ezzel szemben a 24.hu értesülései szerint a BKM a mostani per során azzal érvel, hogy 2019 január 1. és 2021. július 1. között a szolgáltatási díjat az állami cég „a jogszabály által kifejezetten előírtnál alacsonyabb mértékben állapította meg és fizette ki,amellyel megtagadja az elszámolást a Budapesti Közművek, illetve jogelődje felé.”

(Kiemelt kép: A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó Köztisztasági Divíziója (FKF), a FŐTÁV és a Díjbeszedő Holding Zrt. közös Budai Ügyfélszolgálati Központ irodája a főváros II. kerületében, a Fő utca és a Csalogány utca találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.