Nem vizsgálódik tovább a katatörvény miatt az Alkotmánybíróság

Elsősorban hatásköri korlátok miatt elutasította az ellenzéki országgyűlési képviselők által megfogalmazott indítványt a katatörvény kapcsán az Alkotmánybíróság.

2022. november 18., 15:44

Szerző:

Az Alkotmánybíróság péntek kora délután közzé tett határozatában – elsősorban hatásköri korlátok miatt – elutasította az ellenzéki országgyűlési képviselők által megfogalmazott indítványt, amelyben a nyáron elfogadott katatörvény alkotmányosságát támadták meg – írja a testület honlapja alapján az Index.hu.

A katatörvény, amelyet a parlament a nyár közepén, július 12-én fogadott el, elrendelte, hogy minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell az adóhatóságnak arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e működését.

Az ellenzéki képviselők szerint a katatörvény évközben érdemben szűkítette azon adózóknak a körét, akik a kedvezményes adónem választására jogosultak. Szerintük a támadott jogszabály egy központi adónemet szabályozó törvény, amelynek előkészítése, elfogadása és kihirdetése is az Alaptörvényben foglalt garanciák megsértésével történt, így sérült a jogbiztonság követelménye.

Az indítványozók arra is felhívták az alkotmánybírák figyelmet, hogy a törvény igazolhatatlan megkülöböztetést tesz a vállalkozási tevékenységet folytató természetes személyek különböző csoportjai között, továbbá az egyéni vállalkozói nyilvántartásba bejegyzett egyéni vállalkozók között. A hátrányos megkülönböztetéssel a szabályozás egyidejűleg az emberi méltóságát is sérti azoknak, akik nem választhatják a katát.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a katatörvény megalkotására és kihirdetésére vonatkozó, Alaptörvényben foglalt eljárási követelmények teljesültek. Az Alkotmánybíróság arra is rámutatott, hogy nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy a törvényalkotó által hatályon kívül helyezett jogszabályi rendelkezéseket hatályba léptesse. Az Alkotmánybíróság ezért az utólagos normakontroll indítványt elutasította.

(Kiemelt kép: Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.