Nem vették el a magyarok munkáját: akkora a pincérhiány, hogy vasárnaponként már a legendás Kárpátia étterem sem tud ebédet adni

2018. szeptember 28., 11:56

Szerző:

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének korábbi elnöke, a legendás belvárosi Kárpátia vezetője a Wall Street Journalnak beszélt arról, hogy három éven át évente 20 százalékkal emelte ugyan a munkavállalói bérét, de így sem talál elég alkalmazottat,

ezért mostanában már nem szolgálnak fel vasárnap ebédet az étteremben. 

Niklai szerint nagyon nehéz ma munkaerőt találni Budapesten, és még mindig nem elég magasak a bérek. A Kárpátia példája persze csak egy volt a WSJ cikkében, ami a közép-kelet-európai országok munkaerőválságáról szólt. Ezekben az országokban éves szinten 9 százalékkal nőnek a munkaerőre fordított költségek, de a munkaerőhiány mégis jelentős maradt.

Mint a cikk megjegyzi,

a munkabérek növekedése nyomást gyakorol e országok azon vezetőire is, akik amúgy a bevándorlás szigorításával kampányolnak,

hogy egyre több külföldi munkavállalót engedjenek be, ha csak nem akarják a jövőbeli növekedési esélyeiket elvetni. 

(444 nyomán)