Nem várt veszély leselkedik ránk kirándulás közben

A túlélőműsorok hatására egy veszélyes trend ütötte fel fejét erdőinkben. Egyre nagyobb problémát okoznak az engedély nélkül, fából készült különféle szerkezetek bungalók. 

2022. május 18., 13:30

Szerző:

Napjainkban egy új veszélyes trend terjed a hazai erdőkben. A mai generációk számára már elképzelhetetlen lenne az élet a számtalan túlélőműsor nélkül, melyek a legtöbb média csatornát benépesítik. Ezekben számos praktikát tanulnak meg a nézők az erdei túlélés különböző formáiról, amire nagy a csábítás, hogy élőben is kipróbálják, olvasható az Erdőmentők közösségi oldalán. 

„A különféle engedély nélkül ácsolt szerkezetek viszont több veszélyt is rejtenek magukban. Már maga a fa megszerzése is sokszor probléma forrása, hiszen egy fa kidöntése nem csak az emberre, de a Természetre is több szempontból veszélyes.”
Ezen felül sok esetben védett élőhelyeket túrnak fel és alakítanak át az építkezés kedvéért. 
A legközvetlenebb veszélyt viszont az hordozza, hogy túlélő akciót követően az építményeket magukra hagyják. Ezek hamarosan életveszélyesen rozogává válnak, ugyanakkor rendkívül vonzza a  kisgyermekeket, csak úgy, mint egyes vadállatokat, akikre ráborulhat az óriási fatömeg. Kész is a tragédia. 

Az Erdőmentők szerint azonban nem kell azonnal felhagynunk a túlélési kísérlettel. „Ha megkeressük engedélyért a helyi erdőgazdálkodót, csak holtfát használunk, ügyelünk arra, hogy ne védett területen építkezzünk és a végén helyreállítjuk a helyszínt, akkor időtöltésünk minden érintett számára kellemes emlékekkel jár majd”, írják. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)