Nem várt veszély leselkedik ránk kirándulás közben

A túlélőműsorok hatására egy veszélyes trend ütötte fel fejét erdőinkben. Egyre nagyobb problémát okoznak az engedély nélkül, fából készült különféle szerkezetek bungalók. 

2022. május 18., 13:30

Szerző:

Napjainkban egy új veszélyes trend terjed a hazai erdőkben. A mai generációk számára már elképzelhetetlen lenne az élet a számtalan túlélőműsor nélkül, melyek a legtöbb média csatornát benépesítik. Ezekben számos praktikát tanulnak meg a nézők az erdei túlélés különböző formáiról, amire nagy a csábítás, hogy élőben is kipróbálják, olvasható az Erdőmentők közösségi oldalán. 

„A különféle engedély nélkül ácsolt szerkezetek viszont több veszélyt is rejtenek magukban. Már maga a fa megszerzése is sokszor probléma forrása, hiszen egy fa kidöntése nem csak az emberre, de a Természetre is több szempontból veszélyes.”
Ezen felül sok esetben védett élőhelyeket túrnak fel és alakítanak át az építkezés kedvéért. 
A legközvetlenebb veszélyt viszont az hordozza, hogy túlélő akciót követően az építményeket magukra hagyják. Ezek hamarosan életveszélyesen rozogává válnak, ugyanakkor rendkívül vonzza a  kisgyermekeket, csak úgy, mint egyes vadállatokat, akikre ráborulhat az óriási fatömeg. Kész is a tragédia. 

Az Erdőmentők szerint azonban nem kell azonnal felhagynunk a túlélési kísérlettel. „Ha megkeressük engedélyért a helyi erdőgazdálkodót, csak holtfát használunk, ügyelünk arra, hogy ne védett területen építkezzünk és a végén helyreállítjuk a helyszínt, akkor időtöltésünk minden érintett számára kellemes emlékekkel jár majd”, írják. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.