Nem ússza meg Andy Vajna, Mészáros Lőrinc emberei heteken belül átveszik a TV2 vezetését

A filmügyi kormánybiztos mellett Habony Árpád emberei is eleshetnek az üzlettől.

2018. november 13., 14:37

Szerző:

Nemrég derült ki, hogy a mostanában a felesége magánrepülőútja miatt a hírekben szereplő Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos kezéből kivehetik a Fidesz médiabirodalmának nála lévő részét. Ide tartozik a TV2-csoport, a mostanában vidéki hálózatot építő Rádió 1, valamint a megyei lapokat és a Bors nevű bulvárlapot is birtokló Lapcom Zrt.

Az ok összetett, a propagandaadóvá züllesztett TV2-be hiába ömlöttek a közpénzmilliárdok (állami hirdetések és az állami Eximbank hitelének formájában), a kereskedelmi televízió hatalmas veszteségeket termel, a pénz nagy része lényegében felszívódott. Továbbá már Orbán Viktor miniszterelnök arra vágyik, hogy a széttöredezett kormánypárti média egyetlen kézbe kerüljön, jó felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc markába.

444 kedden arról írt, hogy Vajna már semmiképp sem úszhatja meg a változást. Október közepén a budai villájában került sor a TV2 megújult menedzsmentjének első - állítólag szokás szerint szivarfüstben gazdag - ülésére, amelyen először vett részt az igazgatóságba október elején delegált Vaszily Miklós, az MTVA egykori vezérigazgatója. A hírportál szerint Vaszily személyesen is egyeztetett Orbánnal a feladatairól, de ezt egyik oldalról sem erősítették meg.

Fotó: Merész Márton

Vaszily érkezése nem aratott osztatlan sikert az TV2 igazgatóságában, amelyet rajta kívül jórészt Habony Árpádhoz, a miniszterelnök egykori tanácsadójához, és Vajnához közeli emberek alkotnak. A menedzsmentben Dirk Gerkens vezérigazgató és üzlettársa, az RTL Klub korábbi, a TV2 jelenlegi kiemelt gyártócégének vezetője, Rákosi Tamás mellett benn ül Horváth Balázs, a Habonyhoz és Rogán Antal kabinetminiszterhez kötődő üzleti kör jogásza is.

A 444 szerint Vajnának csak hetei vannak a vállalat élén, és még a legoptimistább forgatókönyv szerint is alig több mint 20 százalékát tarthatja meg a csatornának. Az irányításról és a többségi tulajdonról szinte azonnal le kell mondania.

A TV2 azonban jövő évben még egészen biztosan nem lesz a nagy központi médiaholding része - amely egyesítheti a már Mészáros tulajdonában lévő megyei napilapokat és Echo TV-t, a kapituláló Simicska Lajostól megszerzett Hír TV-t (esetleg a bezárt a Magyar Nemzetet, ha az újraindítása mellett döntenek), a bulvárlapokat és a rádiókat is. Ennek oka az, hogy több olyan nagy értékű sport- és filmjogi szerződés él még, amelyet Vajnáék kötöttek, de amit nem feltétlenül venne a nyakába egy új vezetés, mivel a jelek szerint óriási veszteséget termelnek.

Tulajdonosváltás várható a veszteséges TV2 reklámidejét óriási haszonnal értékesítő Atmediánál is, amelynek tulajdonosa 2016 óta a Habony Árpád hitelezőjeként és kormányközeli tanácsadóként ismert Tombor András.

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.