Nem tudni biztosan, ki az új tulajdonosa a kínai vakcinák beszerzését intéző magyar cégnek

A mostani tulajdonosváltásnál kiszálltak a korábbi részvényesek.

2021. október 20., 18:05

Szerző:

Tulajdonosváltás történt a Syntonite Med Zrt. élén, amelynek cége, a Danubia Pharma Kft. kötött korábban szerződést a kínai vakcinák beszerzésére – vette észre az mfor.hu. Ugyanazok a személyek érdekeltek ebben a céghálóban, mint akik a lélegeztetőgépek beszerzéséből is profitáltak – írja az Index.

A mostani tulajdonosváltásnál a korábbi részvényesek, Tuza Máté és Gergely Csaba Mátyás kiszálltak a Syntonite Med mögül, helyettük két új tulajdonos érkezett 50-50 százalékos részesedéssel: Fidenza Magántőkealap és a Grado Magántőkealap. Mindkettő képviselője ugyanaz a cég, a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt, amely Földvári Gábor üzletember és fia birtokában áll. Földvári neve korábban letelepedési kötvényekkel kapcsolatban került elő.

Mint a lap írja, ettől függetlenül azt nem tudni biztosan, hogy a fenti két magántőkealapnak kik lehetnek a tulajdonosai, hiszen – mint a nevük is jelzi – ezek tulajdonosa rejtve marad a nyilvánosság elől. A kormány nem minket választott, hanem az oltóanyagot – mondta az Indexnek a Danubia Pharma ügyvezetője, de azt nem árulta el, kié a cég – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a fővárosi kormányhivatal Teve utcai telephelyének hűtőkamrájába 2021. február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)