Nem titkolózhatnak a végrehajtók

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Utcajogász Egyesület beadványára reagálva válaszolta, hogy a végrehajtók közfeladatot látnak el, ezért kötelesek a tevékenységüket átláthatóan végezni.   

2023. április 18., 17:18

Szerző:

 „A végrehajtók és végrehajtó irodák nem különböznek a minisztériumoktól, államigazgatási szervektől, önkormányzatoktól, kórházaktól, ugyanúgy kötelesek közzé tenniük a működésükről, gazdálkodásukról szóló adatokat, és 15 napon belül eleget kell tenniük a közérdekű adatigényléseknek” – fogalmazta meg álláspontját Péterfalvi Attila.

„A végrehajtók, mint közhatalmat gyakorló személyek, közfeladatot látnak el, amely során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény személyi hatálya alá tartoznak” – írta az Utcajogász által megfogalmazott beadványra.

Ennek értelmében az egy éve vizsgálati fogságban ülő Schadl György elnökölte Magyar Bírósági Kar munkatársainak meg kell felelniük az átláthatóság törvényi követelményeinek.

Az Utcajogász Egyesület azért fordult a NAIH-hoz állásfoglalásért, mert a végrehajtók és a végrehajtó irodák nem akarták teljesíteni a közérdekű adatigényléseket – írja a 24.hu. Bár a végrehajtó irodák vállalkozásként működnek, gazdasági társaságként éves beszámolót kell készíteniük. Ezekből kiderülhet, hogy milyen profitot termelnek, de erről nem kívánnak nyilatkozni.

Példaként említik Schadl irodáját, ami 2021-ben 103 millió forintos nyereséget termelt, szintén végrehajtóként dolgozó feleségével közös irodájuk pedig 259 milliós adózott eredménnyel zárta az évet.

„Péterfalvi állásfoglalása megerősítette, hogy a végrehajtók működésével kapcsolatos minden információ, az egyedi ügyek kivételével, közérdekűnek számítanak. Így például az, hogy mekkora bevétele van a behajtási jutalékokból, hány munkatársat alkalmaz, vagy például mennyiért bérli az irodáját” – közölte a 24.hu-val Molnár Noémi ügyvéd, az Utcajogász Egyesület szakértője. Hozzátette: a NAIH állásfoglalása kiterjed a Magyar Bírósági Végrehajtó Karra is.

(Kiemelt kép: Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke 2017. október 20-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

 

 

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.