Nem propaganda, hanem a politika alapvető természete, ugye? Ünnepi kampány a kormányoldalon

„Ha egy kormány az üzeneteivel a sajtón keresztül el akar jutni a nyilvánosságig, az nem propaganda, hanem a politika alapvető természete." Így magyarázza a fideszes médiahengert a kormányszóvivő, miközben párttársai az ünnepet is kampányra használják.

2017. december 26., 10:12

Szerző:

Kovács Zoltán kormányszóvivő interjút adott a kormány- és Fidesz-pénzekből kitömött Pesti Srácoknak, amit véletlenül az MTI is fontosnak tartott idézni. A kormányszóvivő az év sikereként a magyar gazdaság teljesítményét említette, az év botránya pedig szerinte az, hogy szexuális zaklatások történtek. Kiemelte, hogy erről a problémáról már évtizedekkel ezelőtt beszélni kellett volna, és ki kellett volna alakítani az egészséges mechanizmusokat.

Fotó: Marjai János/MTI

Úgy fogalmazott: értékalapon közelebb van hozzánk az a rendszer, amellyel ezeket ki lehet védeni.

„A balliberális oldalon show-elemként kezelik a szexuális zaklatásokat és leszámolásos formát öltenek az írások. Nem vagyok biztos benne, hogy ez segít az ügynek. Az aktivista és mozgalmár álláspont nem jó ómen a probléma megoldásához” – mondta.

A jobboldali sajtó „megbélyegzéséről”, a propagandistázásról szóló felvetésre Kovács így védte meg a kérdezőt:

„Ha egy kormány az üzeneteivel a sajtón keresztül el akar jutni a nyilvánosságig, az nem propaganda, hanem a politika alapvető természete. A politikacsinálás alfája ugyanis, hogy a saját érvek, információk, üzenetek, közlendők a nyilvánosságban is megjelenjenek. Aki nem tud erről gondoskodni, az nem tud jó politikát csinálni" – fogalmazott.

A politikacsinálás alfája ugyanis, hogy a saját érvek, információk, üzenetek, közlendők a nyilvánosságban is megjelenjenek. Aki nem tud erről gondoskodni, az nem tud jó politikát csinálni.” Kovács ehhez még hozzátette:

„Az emberek nem hülyék. Az emberekkel a valóságról kell beszélni, és meg kell kérni őket, hogy mondják el a véleményüket. A kormány pontosan ezt teszi.” Szerinte a propagandázás mantrázásakor is a valóságérzékeléssel van probléma, semmint azzal, hogy ki hogy használja a rendelkezésre álló eszközöket, a nyilvánosság elérését.

Nézzük, mit tekint a kormányszóvivő a valóságnak, s hogyan hirdették a valóságot a kormányoldal politikusa az ünnepen:

Orbán Viktor ünnepinek szánt, leginkább öntömjénező írást tett közzé kedvenc lapjában, a Magyar Időkben, s Szenteste előtt ezt tette közzé saját közösségi oldalán, méghozzá publicisztikája címét idézve „Meg kell védenünk a keresztény kultúrát":

Persze a kormányfő nem mulasztotta azt sem, hogy Boldog Karácsonyt kívánjon, méghozzá a keresztény kultúra védelmében rögtön kétnyelvű, magyar-angol posztban, hiszen nyilván számolnia kell magyarul nem tudó választói érdeklődésével is.

Eközben Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, aki ünnepi interjúban riogatott a menekültekkel, a Facebookon még a békéről prédikált: „A betlehemi gyermek hozzon belső békét mindnyájunknak a jóért való kemény küzdelem idején is!"

 Gulyás Gergely ünnepi posztja, s legfőképp arckifejezése legalább némi realitásérzékről tanúskodott:

Más kormánypárti politikusok azonban nem finomkodtak, a Fidesz 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeinek többsége szinte azonnal ráfordult a kampányra, méghozzá ünnepi hangulatban:

Németh Szilárd rezsibiztos, Fidesz-alelnök ugye Csepelen indul jövő tavasszal, ennek fényében pedig úgy érezte, nem is lehet nagybb ajándékkal meglepni választókörzetét, mint önmagával:

Hasonlóképp gondolkodott a Fidesz újbudai országgyűlési képviselője is. Simicskó István, aki egyben honvédelmi miniszter és – úgy tűnik – igazi médiasztár, saját videóüzenetben kívánt választóinak angyali hangon szeretetben gazdag ünnepeket:

De a valódi kampánybombát a már az utóbbi hetekben is bizonyított Kriza Ákos dobta le. Miskolc fideszes polgármestere ugyanis lényegében kijelentette, hogy a keresztény világ hatalmas veszélyben van, s megmentésének egyetlen módja, hogy jövőre mindenki a Fideszre szavaz:

A fideszes politikus ünnepi jótanácsaiból egyet, talán a kormánypártok is megfogadhatnának – legalább ezekre a napokra:

„szálljunk magunkba!"