A járvány miatt nem nyitják meg a gyalogosok előtt a rakpartot és a Lánchidat a hosszú hétvégén

Karácsony Gergely engedett Pintér Sándor belügyminiszter kérésének, és eltérnek korábbi terveiktől, amely szerint a nyitással a parkokat mentesítették volna a nagyobb tömegtől.

2021. március 12., 15:50

Szerző:

Az operatív törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-i hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása - közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

A politikus azt írta, azért akarták megnyitni a rakpartot és a Lánchidat, hogy így tovább növeljék az igénybe vehető közterületek számát, mert az elmúlt hetekben azt tapasztalták, a parkokban "kritikus mennyiségű ember" töltötte a szabadidejét. 

A járványügyi védekezést azonban az Országos Operatív Törzs irányítja, úgy tartjuk helyesnek, ha az operatív törzstől érkező felhívásoknak minden érintett eleget tesz - írta a főpolgármester, aki azt is megjegyezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésének megfelelően, elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása a gyalogosok és a kerékpárosok számára, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet.

A magánszemélyek által bejelentett rendezvények elmaradnak, az operatív törzs azt is kérte, hogy lehetőleg mellőzze mindenki az ilyenkor, hosszú hétvége előtti szokásos nagybevásárlásokat, és csak nagyon fontos esetben menjenek boltba.

(Kiemelt kép: Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án. MTI/Mónus Márton)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.