Nem lesz pénz a rákospalotai gyerekek nyári táborára, ha a Fidesz nem szavazza meg az önkormányzat költségvetését

2019. április 25., 20:41

Szerző:

Idén valószínűleg nem tudja finanszírozni a rászoruló gyerekeknek biztosított nyári táborait a Németh Angéla független polgármester vezette budapesti XV. kerületi önkormányzat, mert a Fidesz kerületi képviselői továbbra sem hajlandóak megszavazni az önkormányzat költségvetését - tudta meg a 444.hu.

A Balatonvilágoson és Bernecebarátiban szervezett nyári táborokat eddig az önkormányzat tartotta fenn, a szülőknek néhány ezer forintba került a hét nap, a rászoruló gyerekek a táborban ingyen is étkeztek, csak a busz költségét kellett kifizetniük a családoknak.

Rákospalota önkormányzati közgyűlése

A rákospalotai önkormányzat szerint azonban megszavazott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, így saját forrásaiból gazdálkodik. Ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem. A pénzhiány miatt elmaradt a két tábor felújítása is, így ha hirtelen megkapnák az állami forrásokat, akkor sem biztos, hogy a nyár kezdetéig végeznének a szükséges munkálatokkal. Ráadásul a gyerekek táborba buszoztatására közbeszerzést kellene lefolytatni, és az eljárásra már nem áll elegendő idő rendelkezésre.

A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Balatonvilágoson 440-en.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.