Nyáron nem lesz benzin?

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója szerint az olajpiac helyzete miatt Európában idén nyáron üzemanyaghiányos időszakok fordulhatnak elő.

2022. június 1., 07:10

Szerző:

Az olajpiac helyzete miatt Európában idén nyáron üzemanyaghiányos időszakok fordulhatnak elő - mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója a német Spiegelnek, írja a 444.hu. 

“Amikor Európában és az Egyesült Államokban elkezdődik a nyári főszezon, az üzemanyagigény emelkedni fog. Ekkor jöhet a hiány: például gázolajból, benzinből vagy kerozinból, különösen Európában.”

– fogalmazott az igazgató. Birol szerint a mostani energiaválság sokkal nagyobb, mint a hetvenes évek olajsokkjai és várhatóan tovább is tart majd belőle a kilábalás.

“Akkor csak az olajról szólt a dolog. Most viszont egyszerre van olajválság, gázválság és elektromosáram-válság”

– nyilatkozta az Energiaügynökség igazgatója.

(Kiemelt kép: Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.