A főváros meghiúsította a Római-parti népszavazást

2017. október 18., 09:38

Szerző:

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdán rendkívüli ülésén, ezzel okafogyottá vált az ennek visszavonására indított népszavazási kezdeményezés.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: MTI/Soós Lajos

A közgyűlés ennél azért tovább ment. Mert azzal a lendülettel, ahogy a fideszes többség elfogadta az április határozat hatályon kívül helyezését, arról is határoztak, hogy a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt a közgyűlés, de a parti ingatlanok védelmében a létesítmény ne a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben épüljön.

A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

Ezzel a népszavazási kezdeményezésnek vége, mert konkrétan az április határozat visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást, amihez szinte az összes ellenzéki párt csatlakozott. Hétfőn meg is kezdték az aláírásgyűjtést

A mostani döntés azonban nem jelenti azt, hogy újra a közvetlen part menti nyomvonal mellett dönt a főváros, létezik ugyanis egy olyan lehetséges változat is, amely szerint a parttól távolabb, a Dunához legközelebb fekvő telkek kerítésének vonalában építenék meg a mobilgátat. Így a part jelenlegi, természetközeli állapota nem változna, kevesebb fát kellene kivágni (azért ebben az esetben is kell majd, viszont megvédik a teljes területet. Ezt a változatot támogatja egyébként a III. kerület is. Bús Balázs polgármester a közgyűlés ülésén arról beszélt, hogy egy helyi felmérés szerint az óbudaiak 59 százaléka szerint a Duna-parton kell védekezni a kerítések vonalában.

13:09

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. vasárnapi tájékoztatása szerint teljes szolgáltatási területükön, minden háztartásban folyik a víz a csapokból, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések.

12:12

Két rendőr megsérült egy szombat éjjeli közlekedési balesetben, amikor egy nagy sebességgel haladó autó nem tudott megállni és elsodorta az út mellett álló, közúti ellenőrzést végző rendőröket, valamint szolgálati kocsijukat Nagyharsányban, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

11:57

Víz is van, meg vízkorlátozás is, az operatív törzs a helyén, a Honvédség az érintett településeken – osztotta meg Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője.