A főváros meghiúsította a Római-parti népszavazást

2017. október 18., 09:38

Szerző:

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdán rendkívüli ülésén, ezzel okafogyottá vált az ennek visszavonására indított népszavazási kezdeményezés.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: MTI/Soós Lajos

A közgyűlés ennél azért tovább ment. Mert azzal a lendülettel, ahogy a fideszes többség elfogadta az április határozat hatályon kívül helyezését, arról is határoztak, hogy a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt a közgyűlés, de a parti ingatlanok védelmében a létesítmény ne a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben épüljön.

A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

Ezzel a népszavazási kezdeményezésnek vége, mert konkrétan az április határozat visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást, amihez szinte az összes ellenzéki párt csatlakozott. Hétfőn meg is kezdték az aláírásgyűjtést

A mostani döntés azonban nem jelenti azt, hogy újra a közvetlen part menti nyomvonal mellett dönt a főváros, létezik ugyanis egy olyan lehetséges változat is, amely szerint a parttól távolabb, a Dunához legközelebb fekvő telkek kerítésének vonalában építenék meg a mobilgátat. Így a part jelenlegi, természetközeli állapota nem változna, kevesebb fát kellene kivágni (azért ebben az esetben is kell majd, viszont megvédik a teljes területet. Ezt a változatot támogatja egyébként a III. kerület is. Bús Balázs polgármester a közgyűlés ülésén arról beszélt, hogy egy helyi felmérés szerint az óbudaiak 59 százaléka szerint a Duna-parton kell védekezni a kerítések vonalában.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.