A nemzeti konzultáció hekkelése nem bűncselekmény

A rendőrség megszüntette az eljárást a kormány online nemzeti konzultációját 2020-ban, majd 2021-ben is meghekkelő robotprogram ügyében.

2022. november 25., 13:17

Szerző:

Büntetlen marad a kormány két nemzeti konzultációját is online „gyorskitöltő” programmal megviccelő hekkelés, mivel csaknem két év vizsgálódás után a kibernyomozók nemhogy gyanúsítottat nem találtak, hanem egyenesen arra jutottak, hogy ami után hosszú ideje nyomoznak, az nem bűncsekemény – írja a Hvg.

Nem emeltek vádat Nerbot ellen

A Hvg kérdésére a rendőrség azt válaszolta, hogy „a Nemzeti Nyomozó Iroda mindkét ügyben megszüntette az eljárást, mivel mindegyik esetben megállapította, hogy a cselekmény nem bűncselekmény”. A két eset közös jellemzője, hogy egy robotprogram automatizálva, tömegesen töltötte ki 2020 szeptemberében a járványügyi konzultáció online íveit, majd tavaly nyáron hasonló módszerrel generált egy számítógépes program ezrével ilyen online kitöltéseket a kormány újabb, már a járvány utáni életről szóló konzultációján.
Mindkét „támadásról” a Nerbot néven ismertté vált etikus hacker töltött fel videókat a YouTube-ra. Ezekkel demonstrálta, hogy az évek óta hangoztatott, a csalásokat kiküszöbölni hivatott – és a nemzeti konzultációk elszámolása szerint közpénzből rendre ki is fizetett – „informatikai fejlesztések” ellenére random adatokkal továbbra is „becsapható” az internetes kitöltő felület.

A 2020 szeptemberi esetnél egy 25 órás videóban folyamatosan töltötte ki a bot a kérdőíveket, és a tavalyi másik esetnél is tíz másodpercenként készített így kamu válaszokat a Nerbot-program. Sőt – bár úgy tűnik, ebből nem lett rendőrségi ügy – tavaly ősszel, a már a választási kampányra hangoló Fidesz-akció, a „Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay!” petíció is a Nerbot áldozata lett egy videó szerint.

A kormány által a nemzeti konzultációk ügyében tett feljelentések alapján indított nyomozások nem jutottak el a vádemelésig. Az információs rendszer vagy adat megsértéséért – ez volt a nyomozások indoka – akár 3 év szabadságvesztés is kiszabható, ám ehhez a törvény szerint „az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedést” meg kell sérteni, a rendszer működését akadályozni kell, vagy a rendszerben már meglévő adatot kell törölni, megváltoztatni.

Az eljárások megszüntetése igazolja, hogy a „robotkonzultáció”, az online ívek kamu adatokkal történő legális, tömeges kitöltése nem bűncselekmény. Inkább etikus, nem a károkozás szándékával történő hekkelés, amely felhívja a figyelmet a rendszer hibáira, biztonsági réseire. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás. MTI/Balogh Zoltán)