Nem átlátható az uniós pénzek elköltése Magyarországon, az uniós tényfeltáró bizottság szerint

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának képviselői Magyarországra látogattak. 

2021. október 1., 18:04

Szerző:

Korábban is írtuk, hogy EP delegáció látogat Magyarországra, amelynek célja, hogy a jogállam jelenlegi magyarországi helyzetéről átfogó képet kapjon. Az EP képviselők delegációja az itt tartózkodásuk alatt találkoznak újságírókkal, civil szervezetekkel, a tudományos élet képviselőivel, valamint politikusokkal is.

A Magyarországra látogató LIBE bizottság vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield szerint nem javult az uniós értékek helyzete, valamint a Pegasus-ügy miatt is további vizsgálatokra van szükség. A politikus elmondta, hogy már másfél éve leakarták folytatni a vizsgálatot itthon, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a találkozókat, írja a telex. Az EP delegáció vezetője úgy látja nem kaptak semmilyen biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós támogatásokból származó forrásokat megfelelően költenék el Magyarországon. 

A sajtótájékoztatón, amelyet a delegáció vezetője tartott azt is elmondta, hogy arra jutottak 2018 óta nem javult hanem tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon. Véleménye szerint reformok történtek az igazságügyi rendszerben, de a bíróságok működése nem lett függetlenebb. Kijelentette, hogy a vagyonkezelő alapítványok működésével kapcsolatban is komoly aggodalmak merültek fel. Utalt arra is, hogy a veszélyhelyzet folyamatos fenntartását sem indokolja semmi, ezért politikai döntésnek látja az EP delegáció.  A politikus szerint a közpénzek elköltése tekintetében nagyobb transzparenciára van szükség Magyarországon. 

Delbos Corfield hozzátette, hogy nincs vita van az Európai Unióban a jogállamiság jelentéséről, mert az egyértelműen a bírói függetlenséget, a média szabadságát és a szabad választásokat jelenti, amit Magyarországnak is feltétlenül be kell tartania. 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. február 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.