Orbán Viktort nem érdekli az EP delegáció

Helyette Varga Judit fogadta őket.

2021. szeptember 30., 17:39

Szerző:

A héttagú küldöttség a jogállami normák magyarországi érvényesüléséről akar tájékozódni, és fel szeretné mérni, milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága.

A delegáció célja az, hogy a jogállam jelenlegi magyarországi helyzetéről átfogó képet kapjon. Az EP képviselők az itt tartózkodásuk alatt találkoznak újságírókkal, civil szervezetekkel, a tudományos élet képviselőivel, politikusokkal. Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottságának küldöttsége csütörtökön találkozik Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Ez a találkozó különösen fontos a nyáron kirobbant Pegasus-botrány miatt.

Varga Judit Facebook-oldalán írta azt, hogy „maréknyian egy sereggel szemben”.

A küldöttség egyetlen magyar tagja a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna, őt delegálta a Renew Europe frakció. A Facebookon szerdán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a delegáció találkozott volna Orbán Viktorral is, azonban a magyar miniszterelnök lemondta.

„Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottságának küldöttsége ma Varga Judit igazságügyi miniszterrel találkozik. A nyáron kirobbant Pegasus lehallgatási botrány miatt különösen fontos ez a találkozó, hiszen itthon a kormánypárt módszeresen gáncsolja a lehallgatások kivizsgálását célzó ellenzéki törekvéseket. Ezért is szorgalmaztam európai parlamenti felszólalásomban egy független európai vizsgálóbizottság felállítását és Orbán Viktor miniszterelnök meghallgatását az Európai Parlamentben. Emellett elengedhetetlen, hogy a lehallgatások engedélyezéséért felelős igazságügyi minisztert is felelősségre vonjuk” – írta a momentumos EP-képviselő.

Szerdán a küldöttségi látogatás keretében meghallgatták az egyik újságírót, akinek akkor törték fel az eszközeit, amikor épp kormánykritikus cikkeken dolgozott. „Nem volt egyedül: számtalan újságírót, ellenzéki politikust, de még egyszerű diákot is lehallgattak az elmúlt években. Az áldozatok már megvannak, felelőse a történteknek még nincs. Az igazságügyi miniszter felelőssége viszont megkérdőjelezhetetlen mind politikai, mind jogi oldalról, hiszen ő felel a titkos információgyűjtések engedélyezéséért” – írta Donáth Anna.

Szerinte épp itt az ideje, hogy Varga Judit kiálljon, és válaszoljon azokra a kérdésekre, amikre választ várnak a magyar emberek:

1. Miért hiányoznak olyan alkotmányos garanciák a titkos információgyűjtés szabályozásából, amelyek a tisztességes magyar állampolgárok jogait lennének hivatott védeni az illegális lehallgatásokkal szemben?

2. Hány lehallgatást engedélyezett a magyar állampolgárok ellen a magyar kormány?

3. Használta-e a magyar állam magyar állampolgárok ellen a Pegasus kémszoftvert?

4. Milyen egyéb kiberfegyvereket használ a magyar állampolgárok megfigyelésére az állam?

5. Hogyan lehet, hogy Magyarországon újságírókat, diákokat, ellenzéki politikusokat hallgatnak le?

6. Ki és milyen okból engedélyezte ezeket a lehallgatásokat?

Donáth szerint a fideszes politikusok eddig gyáván menekültek a kérdések elől, de mindent meg kell tennünk a felelősségre vonásukért – nemcsak kormányváltás után, hanem még az előtt is. Nem építhetünk olyan országot a 21. században, ahol teljesen természetes a saját polgárok lehallgatása.


A delegáció a pénteki, utolsó napján találkozik Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, ellenzéki képviselőkkel, a parlament európai ügyekkel foglalkozó és az igazságügyi bizottságával, valamint a KESMA és a Médiatanács képviselőivel is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: a LIBE delegációja elvtársi segítséget nyújt a baloldali erőknek – támogatja a magyar Molotov-Ribbentrop-paktumot –, de valójában nincs súlya annak, amit leírnak.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.