Nem ad a Belügyminisztérium a kőszegi hajléktalanszállóra pénzt, mert túl kevesen lakják a várost

A jogszabály nem kötelezi a várost az átmeneti elhelyezést nyújtó szállás fenntartására, így a Belügyminisztérium gyorsan be is zárja azt.

2023. november 28., 18:54

Szerző:

A város lakosságszámára figyelemmel (amely a KSH 2023. január 1-jén rögzített adatai szerint 11 723 fő) Kőszegen csak hajléktalan személyek nappali ellátását biztosító intézmény működtetése kötelező, átmeneti elhelyezést nyújtó szállásé viszont nem – érvelt Rétvári Bence államtitkár válaszul Ungár Péter LMP-társelnök írásbeli kérdésére, aki arra volt kíváncsi, miért hagyja bezárni a kormány a kőszegi Hajléktalanok átmeneti szállását – számol be róla a Mérce. Rétvári Bence válaszából az is kiderül a szociális ellátásokról szóló törvényre hivatkozva – amely szerint a harmincezer lélekszámot meghaladó településeken nem kötelező átmeneti szállást fenntartani –, hogy ilyen típusú szolgáltatásra a város nem fog több pénzt kapni a költségvetésből 2024-ben.

Kőszeg város képviselő-testülete 2023. október 26-i ülésén hozott döntést arról, hogy 2024. április 30-tól bezárják a város Hajléktalanok átmeneti szállását. Indoklásuk szerint amellett, hogy az intézmény kihasználtsága az elmúlt években csökkent, a létesítmény fenntartása 60 millió forintba kerülne 2024-ben az önkormányzatnak, ami komoly anyagi terhet jelentene. Másrészt pedig a jelenlegi 6 fős személyzetből, ketten felmondanak, így mindössze 4 alkalmazott maradna jövőre, az intézményvezető szerint pedig ennyi emberrel lehetetlen a 24 órás ellátást megoldani – számolt be az Ugytudjuk.

A lap cikke alapján jelenleg 15 fő lakik az átmeneti szálláson, legtöbbjüknek több éve, évtizede ez az intézmény jelentette az otthont. A testületi ülésen a portál beszámolója szerint az hangzott el, hogy lesz, akinek albérletet próbálnak felajánlani, másokat a környék településeinek hasonló intézményébe irányítanak. 

A kihasználatlanság érvére november közepén az A Város Mindenkié csoport hosszan reagált, válaszuk lényege szerint „a rendelkezésre álló éjjelimenedékhely-férőhelyek országos kihasználtságának az aránya teljesen alkalmatlan mutató ahhoz, hogy az illetékes minisztérium beszámoljon a kormányzat téli krízisidőszakra való felkészültségéről; és még kevésbé alkalmas arra, hogy átfogó képet adjon a kormányzat hajléktalanügyi teljesítményéről”.

A hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból, valamint szövetségeseikből álló szervezet a Mérce kérdésére azt is kiemelte: „Az ország egyes részeiben eközben tényleges mennyiségi hiány van szálláshelyekből, és – a kormányzat társadalompolitikai mulasztásai miatt – az egész országban hatalmas hiány van a hajléktalanságból való kilépést lehetővé tevő támogatásokból, szolgáltatásokból, megfizethető lakhatási lehetőségekből”.

(Kiemelt képünk: 168.hu Archív)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.