Bezáratta a Nébih a legendás Pálma éttermet Debrecenben

Undorító állapotokat találtak a Pálma étteremben a Nébih munkatársai. 

2024. május 29., 14:31

Szerző:

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak a debreceni Pálma étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették – közölte a hatóság.

Még a Pálma épülete sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak

Az érintett vállalkozás tevékenységét május 14-től május 27-ig függesztették fel. Az étterem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét; az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van – áll a hivatal honlapján.

A Nagyerdő Projekt Kft. által üzemeltetett Pálma étterem esetét ismertetve a Nébih közölte: több helyiségben, egyebek mellett az élelmiszerek tárolására használt raktárakban rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak. Nem mindenhol működtek megfelelően a kézmosók, valamint kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem volt az étteremben.

Az épület, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt. Szennyezettek voltak a gépek, eszközök és berendezések, például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező. Nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató sem, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

Súlyos hiányosságokat tártak fel a szakemberek a dokumentációban is. Az egység nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomonkövetési rendszert, az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakácsnak nem volt érvényes egészségügyi könyve.

A hatóság 20 tétel, mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és megtiltotta annak felhasználását.

(Kiemelt képünk forrása: a Pálma étterem hivatalos Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.