Kormányinfó: Navracsics Tibor szerint közel a teljes megállapodás az unióval

Nagyon fontos részeredménynek tartja Navracsics Tibor uniós miniszter a szerdai kormányinfón, hogy az Európai Bizottság nemcsak elfogadta, hanem kiválónak is értékelte az EU-s helyreállítási alapra készített nemzeti tervet.

2022. november 30., 14:49

Szerző:

A szerdai kormányinfón Navracsics Tibor EU-ügyekért felelős miniszter az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban hangsúlyozta, a Helyreállítási Alappal kapcsolatos magyar tervet elfogadásra méltónak találta. A miniszter szerint a Bizottság a tervet a legkiválóbbnak értékelte, ami szerinte fontos elismerés Brüsszel részéről.

„Az Európai Bizottság is elismeri, hogy a magyar helyreállítási nemzeti terv az egyik legjobb az uniós tagállamok tervei közül, mi ezt örömmel nyugtázzuk,” – tette hozzá Navracsics, hangsúlyozza, reménykedik abban, hogy mindez a partnerségi megállapodás aláírásához és a most még visszatartott kohéziós alap-pénzek kifizetését és megkönnyíti. Azt is hangsúlyozta, az általa kidolgozott menetrend szerint haladnak az Európai Bizottsággal a tárgyalások, és bízik benne, hogy 2023-ban még meg tudják győzni a Bizottságot és a Tanácsot is a 100 százalékos hozzáférésről.

Sajtókérdésre Navracsics azt is elárulta, abban bízik, hogy a tárgyalások végére az Európai Bizottság és a magyar kormány között olyan megállapodás jön létre, amely után forrásvesztés nélkül az összes pénzhez hozzájut Magyarország. Gulyás Gergely pedig egy másik kérdésre megerősítette, a bírósági szervezetről szóló törvény megváltoztatása is napirenden van a Bizottság által támasztott feltételek teljesítéséhez. Hozzátette, egy csomag már a december 7-i, országgyűlési ülésen megoldódik, amikor egy sor törvényt elfogadnak majd a képviselők, ami a megegyezéshez szükséges.

Egy másik sajtókérdésére azt is hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, szerinte az Európai Bizottságnak nem kellene az Európai Parlament döntéseire és nyomásgyakorlásainak engednie, de azzal, hogy hivatalosan nem függesztették fel a jogállamisági eljárást.

Arra a kérdésre, hogy a jogállamisági mechanizmus alóli felmentést is jelenti-e, ha a Bizottság 27 mérföldkövének megfelelően törvénykezik a magyar kormány, sem Navracsics Tibor, sem pedig Gulyás Gergely nem tudott egyértelmű választ adni, csupán annyit mondott, ez az ő értelmezésük is, egyértelmű választ azonban csupán a Bizottság csütörtöki, brüsszeli sajtótájékoztatóján kaphatnak erről.

Arra a felvetésre pedig, hogy a cseh elnökség elvileg egy Ukrajnának nyújtandó EU-s segélycsomag és a globális minimumadó elfogadásához kötné a helyreállítási alap magyarországi kifizetéseit Gulyás Gergely azt válaszolta, szerinte nem szerencsés ezeknek az ügyeknek az összekötése EU-s szinten.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.