A magyar EU-s pénzek többségének visszatartását javasolja az Európai Bizottság

Didier Reynders és Valdis Dombrovskis európai biztosok a Von der Leyen-bizottság szerdai ülése után tartottak sajtótájékoztatót Brüsszelben. A biztosok közölték, bizonyos feltételek mellett a helyreállítási alap pénzeit fizessék ki, tartsák azonban vissza a Magyarországnak járó források többségét.

2022. november 30., 12:55

Szerző:

A terv céljait elvben elismerve az Európai Bizottság támogatni fogja a koronavírus ellen létrehozott Helyreállítási Alap mintegy 5,8 milliárd euró (2,3 milliárd forint) kifizetését a magyar kormánynak, visszatartaná azonban a további, a jogállamisági feltételek miatt ki nem fizetett forrásokat a hétéves költségvetésből (3000 milliárd forint  7,5 milliárd euró). Erről tájékoztatott szerdán délben Brüsszelben Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke, és Didier Reynders, valamint Johannes Hahn, az EU gazdaságáért felelős uniós biztosok.

A sajtótájékoztatón Reynders biztos méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit, amelyeket a jogállamiság megerősítésére tett 17 vállalásukban előírtak maguknak, ugyanakkor aláhúzta, további, több tucat célt kellene teljesíteniük. Ezek közé tartozik a magyar bíróságok függetlenségének megerősítése is.

A Bizottság ezért javasolja a tagállamoknak a Magyarországnak járó EU-s források mintegy 65 százalékát kitevő költségvetési források kifizetésének felfüggesztését. A költségvetésben Magyarországot érintő megszorításokról azonban nem az Európai Bizottság, hanem az Európai Tanács legközelebbi csúcstalálkozóján a tagállamok pénzügyminiszterei döntenek majd, várhatóan december 6-i ülésükön.

A Politico európai kiadása mindezzel kapcsolatban közölte, a miniszterek ülése várhatóan elfogadja majd az EU-s források nagy részének befagyasztására tett javaslatot. Az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap kifizetése az Orbán-kormánynak viszont még ugyancsak nem bizonyos: ezzel kapcsolatban az Unió soros, cseh elnöksége információik szerint egy tervet fogalmazott meg.

Ez arról szólna, hogy az Bizottság által kifizetésre javasolt alap-pénzeket csak akkor hagynák jóvá a tagállamok miniszterei, ha Magyarország teljesít két feltételt: egyrészt feloldja a vétóját egy Ukrajnának kifizetendő 18 milliárd eurós EU-s támogatással kapcsolatban, másrészt belemegy a multinacionális cégek globális minimumadójának bevezetésébe, amit eddig ugyancsak a magyar kormány vétózott meg a korábbi üléseken.

A Politico azonban megjegyzi, az Európai Bizottság mindkét ajánlásának valószínű az elfogadása a december 6-i miniszteri ülésen.

(Kiemelt kép: Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság alelnöke, és Didier Reynders európai biztos. Fotó: Európai Bizottság Sajtószolgálata, Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.