Navracsics: Személyi konfliktusok vezettek a Fidesz és a Néppárt szakításához

A volt uniós biztos szerint mindig is voltak politikai ellentétek, de amíg jóban voltak, ezek nem számítottak, miután megromlott a viszony, a nézetkülönbségek is kiéleződtek.

2021. március 8., 10:08

Szerző:

Navracsics Tibor szerint az Európai Néppárt korábban nem volt felkészülve arra, hogy egy párttal olyan alapvető politikai problémák vetődhetnek fel, mint amilyenek a Fidesszel. A volt uniós biztos a Keljefeljancsi című műsorban a 168.hu-n azt mondta: az új szabály, amely szerint most már komplett delegációkat is ki lehet zárni, kétségtelenül a Fidesz ellen készült, de a jövőben is megkönnyíti az EPP dolgát, ha a frakció meg akarna szabadulni egy problémákat okozó párttól.

A Fidesz távozásáról azt gondolja, hogy mindkét oldalon alapvetően személyi konfliktusokról van szó, amelyek a politikai szempontok fölé nőttek, esetleg erősítik azokat. Szerinte mindig is voltak potenciális politikai ellentétek, de a személyi kötelékek egy ideig lehetővé tették a közös munkát.

“Amikor ezek meggyengülnek, akkor kiéleződnek azok a politikai konfliktusok, amelyek korábban is ott voltak, csak nem tulajdonítottak nekik nagy jelentőséget” - fogalmazott Navracsics Tibor, aki szerint most is erről van szó, főleg, hogy kiderült, Donald Tusk, Manfred Weber és Orbán nem akarnak együtt dolgozni.

“A politika számomra ott kezdődik, hogy az egymással egyébként egyet nem értő emberek le tudnak ülni és meg tudják tárgyalni, hogy az egyet nem értés dacára hogyan tudnak együttműködni” - hangsúlyozta Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy ha mégis eljön az elválás, mint most az EPP és a Fidesz esetében, akkor, ha nem is egyenlő arányban, de mindkét oldalon vannak hibák. Ezek a hibák a volt biztos szerint folyamatában kezelhetők lettek volna, de az volt az alapvető gond, hogy ezeket az idő előrehaladtával senki nem akarta már közösen értelmezni, kijavítani.

“Egy idő után mindkét fél úgy gondolta, hogy jobban jár a másik nélkül. Szerintem ez probléma” - mondta Navracsics Tibor.

Szóba került a Válaszonline-on megjelent páros interjú is, amelyet Navracsics Tiborral és Pálinkás Józseffel készített Stumpf András. Ebben a volt uniós biztos azt mondta, Pálinkás esetében az átbillenésnek, a Fidesszel való korábbi szakításnak nem annyira politikai, mint inkább kulturális okai lehettek.

Navracsics szerint az Új Világ Néppárt alapítója mind a mai napig elférne a Fideszben - ami miatt mégis úgy döntött, hogy új pártot alapít, annak az volt az oka, hogy emberileg és kulturálisan elege lett a Fideszből. Politikailag azonban hiábavalónak tartja a próbálkozást. Elsősorban azért, mert ma a nulláról új pártot indítani a pártrendszer zártsága és polarizáltsága miatt eleve kétséges vállalkozás. Aki mégis erre adná a fejét, alapvető választásra kényszerül: vagy a kormánypárt, vagy az ellenzék oldalán hoz létre új politikai erőt. Nincs innovációs értéke egy új pártnak - mondta Navracsics Tibor, aki érti ugyan Pálinkás József csalódottságát, keserűségét, frusztrációját, de szerinte az új párt alapítása nem hozza meg azt az eredményt, amit Pálinkás szeretne. 

A hírek szerint Navracsics Tibor lesz a modellváltás utáni Pannon Egyetem kuratóriumánk elnöke, ezért az SZFE, illetve általában az egyetemi átalakítások kérdése is szóba került. A fideszes politikus szerint az átalakulások ügyében folytatott egyetemi viták nem összehasonlíthatók az SZFE-n történtekkel: a Színművészeti ügye nem csak mennyiségében, de minőségében is másféle konfliktusokat hozott, mint a többi felsőoktatási intézmény átalakítása. Ennek okát a politikus egyrészt abban látja, hogy a többi egyetemen nagyobb belső támogatást élvezett az átalakítás, másrészt pedig abban, hogy a belső ellenzők kevésbé voltak szervezettek, mint az SZFE-n - mondta Navracsics.

(kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás)

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.