Navracsics: Szijjártó krakéler módon szólt be Brüsszelnek

A volt uniós biztos szerint a vakcinákkal kapcsolatos lassú brüsszeli döntéshozatal miatt a tagállamok által kialakított megoldásokhoz kell majd alkalmazkodnia az EU-nak, és így az uniós igazolásnak is.

2021. május 14., 09:50

Szerző:

Az EU-n kívüli országokra is vonatkozik a keleti vakcinával oltottakra vonatkozó megkülönböztetés, nem csak Magyarországra, ezért is elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb, de elfogadják azokat az EU-ban - mondta Navracsics Tibor, volt EU-s biztos, fideszes képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a közép-európai országokat tömörítő C5-találkozón, majd hozzátette: a szabad utazás megvalósításához vezető út, az egyes országok oltási bizonylatainak kölcsönös elfogadása. A Navracsics szerint a külügyminiszter azt javasolta: kössenek közép-európai megállapodást ezek elismeréséről. Erre reflektálva Navracsics elmondta, nem a multilaterális, hanem a bilaterális, kétoldalú megállapodások kerülnek majd előtérbe - ezek pedig nem állnak szembe a várhatóan júniusban életbe lépő EU-s szabályozással.

Navracsics szerint Szijjártó Péter krakéler módon szólt be Brüsszelnek az ATV-ben, amikor azt mondta, hogy "a brüsszeli hölgyek és urak inkább vakcinát szereznének ahelyett, hogy egymást ötletekkel szórakoztatják". Mindezt egy olyan Európai Tanácsban lévő javaslatról mondta, amit a magyar képviselők is támogattak - ezt a volt EU-biztos nem tartja szerencsés kinyilatkoztatásnak.

A tagállamok nyitási nyomás alatt vannak, ezért kétoldalú megállapodásokat keresnek az uniós szabályozás megszületéséig - jelentette ki Navracsics, majd hozzátette: Magyarország nagy sebességgel köti ezeket a megállapodásokat, a spanyolok és a görögök ezzel szemben együtt tettek hitet amellett, hogy hajlandóak megvárni az uniós szabályozást. A volt EU-biztos szerint vannak és lesznek is olyan országok, amelynek szakmai, valamint egyértelműen politikai döntést hoznak majd. Kiemelte: a németországi szabályozásról a legnehezebb eldönteni, hogy politikai vagy szakmai.

Kiemelte: egymilliárd embernél is több kaphatott már világszerte orosz és kínai vakcinát, ezeknek az embereknek is meg kell oldania a szabad mozgását. Véleménye szerint tehát az Európai Gyógyszerügynökség előbb-utóbb meg fogja vizsgálni a Szputnyikot és a Sinopharmot is és a nyomás miatt végül kiadja rá az engedélyt is. Navracsics szerint a döntések azt mutatják, a nyugati gyógyszergyárak piacfoglalása sem kizárható a keleti vakcinákkal szembeni fellépés okozataként, az engedélyezési eljárással ugyanis tudják szabályozni, ki fér hozzá az európai piachoz. Magyarország ezt a politikát fúrta meg - jelentette ki. 

Azt is elmondta, hogy valóban komoly döntést jelent, hogy ki milyen vakcinával oltatja be magát, azonban e héttől kezdve már gyakorlatilag "dobálják a Pfizert az emberek után."  

Navracsics szerint az egy alapvető konfliktus, hogy amikor egy új vakcina feltűnik a láthatáron, meg kell-e várni az EMA engedélyezését, vagy tekintettel arra, hogy van saját intézményrendszerünk az engedélyezésre, vállaljuk a kockázatot, hogy kiugrunk a sorból. A politikus szerint az ellenzéki pártok azt akarták, hogy viselkedjünk tisztességes EU-tagállamként, a kormány viszont úgy gondolta, úgyis a végső eredmény számít majd. Fiala hozzátette: ebből az érvrendszerből hiányzik a tudomány szempontja, valamint hozzátette: az ellenzéki pártok és a szkeptikusok nem azt mondták, hogy ne vegyünk keleti vakcinát, hanem hogy vizsgálják meg előtte, úgy mint a többit. 

Zárásként a volt EU-biztos kijelentette: nehezen elképzelhető, hogy a már megszületett kétoldalú megállapodásokat bárki is megszüntetné, hogy az új, szándéka szerint nem kötelező hatályú uniós szabályozásnak adjon elsőbbséget. Szerinte az unió döntéshozatalának lassúsága miatt a tagállamok által kialakított megoldásokhoz kell alkalmazkodnia az uniónak, és így az uniós igazolásnak is.

 (Kiemelt kép: MTI | Vasvári Tamás)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.