Navracsics cáfolja, hogy Brüsszelben lobbizott volna a kiszervezett egyetemek EU-s pénzéért

A volt EU-s biztos szerint tévesen jelent meg róla a sajtóban, az Európai Bizottság képviselőivel tárgyalt volna az EU-s újjáépítési csomag magyar egyetemekre fordítható keretéről.

2021. április 30., 12:20

Szerző:

Az akadémiai világban is mindenki a foglya valakinek, senki nem teljesen autonóm – mondta Navracsics Tibor, volt uniós biztos a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. Az adásban szó esett a Fudan Egyetem Budapestre költözéséről, amelyről a 444 megírta, Navracsics és Stumpf István modellváltásért felelős kormánybiztos Brüsszelben járt, hogy a helyreállítási alapról tárgyaljanak, azonban ezt az értesülést Navracsics tételesen cáfolta. Fiala János a Fudan Egyetem gazdasági konstrukciójáról is kérdezte a politikust, azonban pontos ismeretek hiányában erre nem kívánt válaszolni.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) kilépve az Európai Konzervatívokhoz csatlakozott, a volt EU-s biztos elmondta, ez az Európai Tanács parlamenti közgyűlésében történt, tehát a Parlamentben még nem csatlakoztak új pártcsaládhoz. Hangsúlyozta: a konzervatívok parlamenti és tanácsi összetétele között nagy a különbség, és ő személyesen nem igazán örül a csatlakozásnak. 

Az Európai Néppárttal való viszony helyreállítása szükségszerű, az erre történő törekvéseket már most el kell kezdeni – mondta Navracsics, majd hozzátette: a 2024-es EP-választások után eljöhet egy olyan pillanat, amikor akár a Fidesz, akár a Néppárt megváltoztathatja a véleményét. Az országgyűlési választások eredményét személyesen is rendkívül fontosnak tartja, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár egyéni mandátumot szerezve parlamenti képviselővé váljon. Számolok azzal, hogy képviselő leszek, de nem számítok rá – mondta, megjegyezve: nem otthonában, Veszprémben fog indulni, ugyanis a körzetnek már „van egy kiváló képviselője”.

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Európai Unió a zöld útlevéllel kapcsolatosan elfogadott egy álláspontot, amely szerint a keleti vakcinával oltottak nem kaphatnának átutazási könnyítéseket. Navracsics szerint élen járunk oltottság terén, a protokollba mégsem kerülünk bele, ugyanis a Parlament egy ideológiai döntést hozott meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a döntés nem végleges, csupán egy tárgyalási álláspont. Az Európai Tanáccsal közösen kell majd döntenie a Parlamentnek, de nem lát rá komoly esélyt, hogy ezt a jelenlegi formában el fogják fogadni. Kiemelte: a magyar ellenzék és kormánypártok között e döntés terén nem volt nagy a különbség. 

A tagországok oltási igazolásáról nagyobb transzparenciát kérne a Parlament, amelynek feltétele, hogy fel legyen tüntetve, ki milyen vakcinát kapott. Navracsics szerint a tanácsban lesz erről igazi vita, ugyanis Magyarország mellett is számos uniós ország vezetett már be ilyen igazolványt. Szerbiával és Montenegróval már meg is köttetett egy kétoldalú megállapodás, amelynek értelmében az országok elfogadják egymás igazolványait. Magyarország ebben a kérdésben gyorsítósávban van – mondta, hozzátéve: már csak azért sem tartja lehetségesnek, hogy megnehezítsék a keleti vakcinával oltottak utazását, mert a nyugati országok is számítanak arra a kelet- európai munkaerőre, akik esetleg ilyen formában vannak beoltva. 

A politikus szerint nem jelent veszélyt a járvány a 2022-es választás lebonyolítására, az online választás pedig jogszabály hiányában megvalósíthatatlan.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.