Nagyot ígért Dobrev Klára

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarország érdeke, hogy bevezessék az eurót.

2021. július 15., 08:59

Szerző:

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd szerdai adásában kijelentette, a következő kormány egyik legfontosabb feladata, hogy valamennyi közgazdasági feltételét megteremtse az euró mihamarabbi bevezetésének. „Aki tart az euró bevezetésétől, annak azt üzenem, nézze meg Szlovákiát, ahol 10 éve euró a fizetőeszköz. Hol tartanak most a szlovákiai bérek a tíz évvel ezelőttihez képest. Hol tart az infláció, és hol tart a szlovák gazdaság. Valamennyi magyarnak az az érdeke, hogy bevezessék az eurót, ahogy azt Szlovákia vagy Horvátország tette” – fogalmazott.

A műsorvezető kérdésére a politikus méltánytalannak és mélyen megalázónak nevezte, hogy a pedagógusok 25 ezer forint értékű CBA-utalványt kapnak fizetségül egy egyhetes táboroztatásért cserébe. „Erről is fog szólni a kormányváltás jövőre” – mondta a DK miniszterelnök-jelöltje.

Az interjúban szóba került az Idea Intézet felmérése, amit az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeiről készítettek. A felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek szerint Dobrev Klára nagyon felkészült jelöltként, ugyanakkor nem tudná a nemzetet egyesíteni és közös nevezőre hozni a kormányzáskor.

A politikus elmesélte, szerdán Békéscsabán járt, amikor a főtéren egy ellentüntető megkérdezte tőle, magyar-e, magyar szív dobog-e benne. Azt felelte, magyar, öt gyermeket nevelt fel magyarnak, és szívesen versenyez, hogy ki tud több versszakot a Walesi bárdokból vagy a János vitézből. „Olyan Magyarországot szeretnék, ahol senki sem vonja kétségbe a másik ember magyarságát, nemzeti érzületét” – mondta Dobrev Klára.

Szóba került az Európai Unió 2500 milliárd eurós Helyreállítási Alapja is, amelynek azonban számos feltétele van, például megfelelni a jogállamisági kritériumoknak, és a korrupciós ügyek visszaszorítása. „Szemérmesen hallgat a kormány, de az EU legnagyobb kifogása Magyarországgal szemben, hogy az OLAF szerint nálunk a legnagyobb a korrupció az unióban, korrupciós a közbeszerzések nagy része” – mondta Dobrev Klára, aki azt is hozzátette, Magyarország azért nem kaphatta meg az unió által nyújtott kedvezményes hitelt, mert nem tudta teljesíteni a korrupciómentesítést, az Európai Unió az egyetemek alapítványi kiszervezését is kifogásolta szerinte. „Az volt az unió feltétele, hogy akkor kaphatják meg az itthoni egyetemek a kedvezményes hitelt, ha átláthatóvá válnak, és visszacsinálják az alapítványi struktúrát. Mindezt Orbán Viktor nem vállalta” – mondta a DK politikusa.

Dobrev Klára arra is emlékeztetett, hogy ősszel kezdődik az Európai Unió jogállamisági eljárása. „Ha Orbán nem változtat a politikáján, akkor újabb uniós pénzektől is elesik Magyarország.” A politikus szerint az unió már többször is kimondta, hogy a magyar ügyészség nem járt el függetlenül azokban az ügyekben, ahol politikai szálak is kimutathatók, ilyen például a Tiborcz-ügy.

„Hiába figyelmezteti az EU Orbán Viktort, ő már eljutott addig a pontig, ahonnan nem lehet visszafordulni. Ezért le fogjuk váltani jövőre. Eszement munka vár ránk, először megalakul egy nemzeti nagykoalíciós kormány. Visszaállítjuk a jogállamot és a demokráciát, kőkeményen megállapodunk abban, mit kell visszaállítani. De én nem azért akarom visszaállítani a demokráciát, hogy megfeleljünk az uniónak, hanem azért, hogy ne lehessen ellopni a magyar emberektől a Balatont vagy a Fertő-tavat” – mondta a DK kormányfő-jelöltje.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára utcafórumot tart Kőbányán, 2021. június 11-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.