Nagyon sokan vettek részt a tatai népszavazáson

Érvénytelen lett a Tatai népszavazás, de nagyjából annyian vehettek részt rajta, mint a 2019-s önkormányzati választásokon.

2022. július 31., 20:35

Szerző:

Két év húzás-halasztás, késleltetés után ma végre helyi népszavazást tartottak Tatán az Öreg-tóra tervezett nagyberuházásról – számol be a Mérce. A népszavazás érvényességéhez 50 százalékos részvétel, 10 ezer 281 szavazatra volt szükség. A Miénk a Grund Városvédő Egyesület posztjai szerint délelőtt 15 óráig közel 6000 tatai voksolt. Végül több mint 8300-an szavaztak, így a népszavazás hivatalosan érvénytelen lett.

Azonban ezzel a számmal ma több mint másfélszer annyian szavaztak Tatán, mint amennyien a fideszes polgármester, Michl József hivatalban maradásáért voksoltak három éve (5010 szavazó). A népszavazást kivívó civil csoport, a STOP Avalon alapítója, Szalay Ildikó úgy nyilatkozott a Mércének:

„Hatalmas siker, Tata megvédte a tavát. Több, mint 8300-n szavaztak, sokan sokkal kevesebbre számítottak, de én tudtam, hogy leszünk ennyien. Ez minden szempontból politikai felhatalmazást ad nekünk.”

STOP Avalon nevű civil csoport célja a népszavazással az volt, hogy megakadályozza a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 95 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését. Eredetileg az Avalon cégcsoport kész tények elé állította a városlakókat: egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát készült építeni Tatán, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakította volna át. Ehhez még 2020 májusában vásárolt meg az Öreg-tó partján két telket. A bejelentésen a polgármester is részt vett, akkor nem tűnt úgy, hogy a dologba a városlakóknak lenne beleszólásuk – írja a lap. 

A beépítés ellen azonban a helyiek szervezkedni kezdtek. 2020-ban több tüntetést is tartottak, melyek után az Avalon változtatott az elképzelésein: bemutatták az új, visszafogottabbnak szánt terveket, 120 szobás monstrum helyett „csupán”95 szobás, zöldebb épületet ígértek. A tataiak azonban ebből sem kértek, tovább folytatták a kampányolást, így végül népszavazáson dönthettek a beruházásról.

A város fideszes polgármestere nem sokkal a népszavazás előtt már visszakozott, kijelentette, hogy az önkormányzat nem támogatja a beruházást, csupán a „szükséges szakmai és társadalmi viták” lefolytatását szerette volna és szeretné továbbra is elérni.

(Szabadidejüket töltő természetkedvelő turisták a tatai Öreg-tó partján, az első tavaszi napsütéses napon. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.