Nagyon sokan vettek részt a tatai népszavazáson

Érvénytelen lett a Tatai népszavazás, de nagyjából annyian vehettek részt rajta, mint a 2019-s önkormányzati választásokon.

2022. július 31., 20:35

Szerző:

Két év húzás-halasztás, késleltetés után ma végre helyi népszavazást tartottak Tatán az Öreg-tóra tervezett nagyberuházásról – számol be a Mérce. A népszavazás érvényességéhez 50 százalékos részvétel, 10 ezer 281 szavazatra volt szükség. A Miénk a Grund Városvédő Egyesület posztjai szerint délelőtt 15 óráig közel 6000 tatai voksolt. Végül több mint 8300-an szavaztak, így a népszavazás hivatalosan érvénytelen lett.

Azonban ezzel a számmal ma több mint másfélszer annyian szavaztak Tatán, mint amennyien a fideszes polgármester, Michl József hivatalban maradásáért voksoltak három éve (5010 szavazó). A népszavazást kivívó civil csoport, a STOP Avalon alapítója, Szalay Ildikó úgy nyilatkozott a Mércének:

„Hatalmas siker, Tata megvédte a tavát. Több, mint 8300-n szavaztak, sokan sokkal kevesebbre számítottak, de én tudtam, hogy leszünk ennyien. Ez minden szempontból politikai felhatalmazást ad nekünk.”

STOP Avalon nevű civil csoport célja a népszavazással az volt, hogy megakadályozza a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 95 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését. Eredetileg az Avalon cégcsoport kész tények elé állította a városlakókat: egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát készült építeni Tatán, a most kihasználatlanul álló Esterházy-lovarda műemlék épületét pedig étteremmé alakította volna át. Ehhez még 2020 májusában vásárolt meg az Öreg-tó partján két telket. A bejelentésen a polgármester is részt vett, akkor nem tűnt úgy, hogy a dologba a városlakóknak lenne beleszólásuk – írja a lap. 

A beépítés ellen azonban a helyiek szervezkedni kezdtek. 2020-ban több tüntetést is tartottak, melyek után az Avalon változtatott az elképzelésein: bemutatták az új, visszafogottabbnak szánt terveket, 120 szobás monstrum helyett „csupán”95 szobás, zöldebb épületet ígértek. A tataiak azonban ebből sem kértek, tovább folytatták a kampányolást, így végül népszavazáson dönthettek a beruházásról.

A város fideszes polgármestere nem sokkal a népszavazás előtt már visszakozott, kijelentette, hogy az önkormányzat nem támogatja a beruházást, csupán a „szükséges szakmai és társadalmi viták” lefolytatását szerette volna és szeretné továbbra is elérni.

(Szabadidejüket töltő természetkedvelő turisták a tatai Öreg-tó partján, az első tavaszi napsütéses napon. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.