Nagyon rég pörgött ennyire a benzin-piac

Az emberek sokkal több benzint vásárolnak, mint tavaly ilyenkor. 

2022. április 19., 07:31

Szerző:

Az első negyedévben a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ)  tagvállalatainak kiskereskedelmi benzinforgalma 29,5, a gázolajé 36,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest, 382,75 millió, illetve 712,48 millió literre, írta az MTI a Világgazdaság adatai alapján.  

A lap megjegyzi, hogy bár hosszú idő után 2021 első negyedévében esett a forgalom, még az alacsony bázis figyelmen kívül hagyásával is húsz százalék körül nőtt az eladott mennyiség a hosszú távú trendek alapján. A vizsgált három hónapban erősen átrendeződött az értékesítés szerkezete a normál termékek javára. Míg ugyanis az ársapka tavaly november 15-i bevezetése óta a normál minőség maximált hatósági ára literenként 480 forint, addig a prémium üzemanyagért piaci árat kell fizetni, ami a benzin esetében most a 690 forintot, a gázolajnál a 790 forintot közelíti. Emiatt az első negyedévben a 95-ös benzin eladása negyven százalékkal nőtt, míg a prémiumé tizenkét százalékkal csökkent.

A dízel esetében a normál minőségből negyvenhárom százalékkal fogyott több, mint egy éve, prémiumból viszont két százalékkal kevesebb. Kissé az is növelte a gázolajforgalmat, hogy az addig a nagykereskedelemben jelentkező kereslet egy része átpártolt a kiskereskedelemhez, ahol olcsóbban lehetett tankolni, amíg a szabályozás március 12-én be nem zárta ezt a kiskaput. A MÁSZ főtitkára szerint az eladások első negyedévi felfutása mögött az erős üzemanyag-turizmus áll – írta a Világgazdaság.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.