Nagyon nehéz helyzetben vannak az állatmenhelyek

A tavalyi év második felében sokkal nehezebb lett az állatmenhelyek helyzete, a jelek szerint az idei év sem lesz könnyebb. Egyre kevesebb adomány folyik be az alapítványokhoz, a kiadásaik viszont egyre inkább nőnek.

2023. január 9., 10:38

Szerző:

Egyre kevesebb adományt kapnak az állatmenhelyek, viszont a költségeik folyamatosan nőnek – közölte a Noé Állatotthon Alapítvány sajtósa a Jazzyn.

Schneider Kinga felsorolta, hogy a tavalyi évhez képest triplázódott az állatorvosi költség, az állatélelmiszerek ára pedig 47 százalékkal emelkedtek,  alapítványuk első körben esett ki a támogatott rezsikörből és az árstopos üzemanyagból egyaránt. Részletezte, hogy a befolyt adományok összege már nemhogy az állatok megsegítésére nem elég, de olykor a rezsijük kifizetésére kell külön adományokat gyűjteniük. Megemlítette, hogy amikor kapnak egy tárgyi felajánlást, akkor számításba kell venniük az utazási, szállítási költséget, és volt, hogy emiatt vissza is kellett utasítaniuk egy adományt. 

Jelenleg nem tudnak tartalékolni takarmányt, hanem azt hétről hétre, hónapról hónapra vásárolják a minimálisan befolyó adományokból.

Az interjú során szóba került, hogy egyre többen visszaviszik a korábban örökbe fogadott állatukat pénzügyi gondokra hivatkozva. 

„Minden hétre jut egy ilyen kutya és cica is, de a kutyák jelenleg ennek jobban áldozatai”

– hangsúlyozta Schneider. A sajtós arról is beszélt, hogy ez a házikedvenceknek egy még nehezebb időszak, mint amikor először kerültek menhelyre, ugyanis ilyenkor egy szerető, meleg közösségből kerülnek vissza a menhelyre.

(Kiemelt kép: Arank és Bailey, az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén élő örökbefogadható kutyák 2021. április 19-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.