Nagyon megijedhettek Orbánék a tüntetőktől, hermetikusan lezárnák a Kossuth teret és környékét

Titkolni akarták, de korábban és teljesen lezárnák a Kossuth teret a kormányellenes tiltakozók elől. Senkit sem engednének a parlament környékére, pedig már most is több tízezren tüntetnének.

2018. május 3., 07:26

Szerző:

„A Fidesz az ország problémáinak megoldása helyett a civileket akarja támadni. Ebből elég! Foglalkozzanak a valódi problémákkal. Propaganda helyett szabad sajtót, tisztességes közmédiát akarunk!” – ezek a legfőbb üzenetei a több mint két hete bejelentett, s azóta szervezett 3.0 Mi vagyunk a többség elnevezésű tüntetésnek. Csakhogy a Fidesz-KDNP ezt nem hagyná, a világsajtó nem lehet tele május 8-án, az újabb kétharmados parlament, valamint a negyedik Orbán-kormány alakulása napján vagy az után azzal, hogy

tízezrek tüntettek Orbán Viktor ellen.

Éppen ezért aligha meglepő, hogy a 444 birtokába került dokumentum, az Országgyűlési Parancsnokság határozata szerint a hivatalos közléssel szemben nem csak május 8-án zárják le a Kossuth teret részlegesen reggeltől délelőttig, hanem már hétfő este, ráadásul teljesen.

 Mi vagyunk a többség – a választás utáni első kormányellenes demonstráción százezren vettek részt
Fotó: Merész Márton

Az Index nyomán beszámoltunk arról is, hogy az új Országgyűlés alakuló ülésének napján reggel 8-tól délután 17 óráig lezárják a Kossuth teret.

Most azonban előkerült egy három nappal később született határozat is, amely mind időben, mint térben kiterjeszti a kordonozást, már előző nap este 18 órától lezárják a teret teljesen - tehát a József Attila-szobornál és a Balassi utca felé is.

Mutatjuk:

Teljesen elzárnák a Kossuth teret május 8-án
Fotó: 168 óra

Emlékezetes, hogy a zavargások és tüntetések miatt utoljára a Gyurcsány-kormány rendőrsége zárta le a teret 2006-ban, most viszont csak annyi történik, hogy az április 8-ai választás eredménye alapján megalakul az új Országgyűlés. A Jobbik-frackió ezért még szerdán bejelentette, hogy lebontják a kordont, ugyanúgy, ahogyan 2007-ben a Fidesz-frakció is tette.

A Mi vagyunk a többség tüntetés szervezői pedig előbbre hozták délután 17 órára tervezet tüntetést, ami ugyanakkor nagy kérdéseket vethet fel, hiszen május 8-a munkanap, ráadásul mindezek alapján rendőri összecsapástól is könnyedén tartani lehet.

Kár lenne, ha Orbánék tiltása miatt nem telhetne meg a Kossuth tér
Fotó: Merész Márton

Hogy a Fidesz mennyire maradt elkötelezett az alkotmányos értékek, az alapvető emberi jogok mellett, azt az újdonsült kancelláriaminiszter Gulyás Gergely mutatta meg, hiszen a kormánypárti politikus korábban

a Gyurcsány-kormány tizenkét évvel ezelőtti érveléséhez hasonlóan

azzal indokolta a kordonállítást, hogy ez rendőrségi hatáskör, a gyülekezési jog gyakorlásának korlátja, hogy népképviseleti szerv, bíróság működését nem zavarhatja. Innentől Gulyás szerint a rendőrség szakmai hatáskörébe tartozik a kérdés. „Az elmúlt években a rendszerváltás óta legmagasabb színvonalú a rendőrség gyülekezési joggal kapcsolatos gyakorlata, ráadásul az éles ellentétben van azokkal a »gyalázatos időkkel«, amikor Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő – fogalmazott.

Kérdéses tehát, hogy akár a jobbikosok, akár a kormányellenes tüntetők miféle rendőrségi „elbánásban” részesülnek majd május 8-án.

Érdekesség továbbá, hogy miközben Orbán Viktor és a Fidesz 2010-ben és 2014-ben is a Kossuth téren ünnepelte kétharmadát, híveikkel, idén nem tudni arról, hogy a kormányoldalnak ilyetén tervei lennének.

Mindenesetre a 3.0 Mi vagyunk a többség Facebook-eseményére csütörtök reggelig már 8 ezren biztosra jelezték részvételüket, további 25 ezer ember pedig érdeklődik a rendezvény iránt:

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.