A Fidesz pártalapítványából nevezik ki az új hollandiai nagykövetet

Gimnáziumi évfolyamtársa megbízatásának vet véget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy új misszióvezetőt küldhessen Hollandiába. Az Országgyűlés külügyi bizottsága hétfői zárt ülésén már be is mutatkozott a hágai nagykövetség élére kiszemelt Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, aki jelenleg a Fidesz pártalapítványának brüsszeli képviselet-vezetője.

2023. november 14., 12:53

Szerző:

Új, és immár nem párt-, hanem állami feladat vár Horogszegi Szilágyi-Landeck Dánielre, aki korábban a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója volt, majd immár bő 3 éve az alapítvány Brüsszelben működő irodáját vezeti. Hamarosan kissé északabbra, de már egy másik országban és egészen más poszton számítanak rá, ráadásul pártalapítványi tisztségét kormányzatira cseréli, mivel a hvg.hu úgy tudja, Hollandiába megy, Hágában lesz nagykövet.

A lap információi szerint nagykövetjelöltként az Országgyűlés külügyi bizottsága hétfőn – a szokásoknak megfelelően – zárt ülésen hallgatta meg Horogszegi Szilágyi-Landeck Dánielt, aki jövőre váltaná le a hágai magyar nagykövetséget 2016 júliusa óta vezető Kocsis Andrást. A már 2003 óta a külügyi tárca kötelékében szolgáló Kocsis egyébként Szijjártó Péter évfolyamtársa volt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban: mindketten 1997-ben érettségiztek, csak más osztályban.

Amikor Kocsis Andrást 2016-ban kinevezték nagykövetnek – idő előtt leváltva Szijjártó Orsolyát, aki amúgy a külügyminiszternek csak névrokona –, Hága nem tartozott a különösebben izgalmas állomáshelyek közé. Ám Kocsis hamar az események sűrűjében találta magát, hiszen már egy évvel érkezése után, 2017 nyarán hazarendelte őt Szijjártó Péter. 

Kocsist a miniszter ugyanis az akkori holland nagykövet a 168 Órának adott interjúja miatti tiltakozásképpen rendelte haza. Ezzel megszakította a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, ami a diplomáciában radikálisnak mondható lépés, még ha maradt is magyar ügyvivő Hágában.

Szijjártót az háborította fel, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a muszlim terroristákról azt mondta, „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”, sőt még azt is hozzátette: Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Végül a holland külügyminiszter nyilatkozatban határolódott el nagykövetük kijelentésétől, egyértelművé téve, hogy „a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal, Magyarország szövetséges ország és társtagállam az EU-ban". A feszült viszony hamar rendeződött, mert Orbán Viktor egy hónappal később már arról számolt be, hogy beszélt a holland miniszterelnökkel: „le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymást tulajdonképpen (…) a magyar nagykövet visszatérhet Hágába”. 

 (Kimelt képünk:  Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszédet mond az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 23-án. Fotó: Mary Altaffer / POOL / AFP)

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.