Mutatjuk, milyen idő lesz a hétvégén

Egy Oroszország felett örvénylő ciklon közelít a Kárpát-medence felé. 

2023. március 3., 16:40

Szerző:

Nyugat-Európa időjárását anticiklon alakítja, amelynek területén csak kevés helyen fordul elő csapadék, és többnyire napos idő van, néhol vékony alacsonyszintű felhőzet képződik. Ezzel szemben a mediterrán térségben ciklonok helyezkednek el, ezek az Appennini- és a Balkán-félszigeten okoznak felhős, csapadékos időt, ami észak felé a Kárpát-medence déli részére és a Déli-Alpokra is kiterjed. Ugyancsak ciklon örvénylik Oroszország európai területének északi részén, hatása érződik az egész Kelet-európai-síkságon. Arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és elszórtan alakulnak ki hózáporok.

A ciklon hidegfrontja a Finn-öböltől délre húzódik, szombat este viszont már a Kárpát-medencét is eléri.

Az összefüggő felhőzet fokozatosan dél felé szorul, késő este a déli határvidékről is levonul. Éjjel párássá válik a levegő, foltokban köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Ezek vasárnap gyorsan megszűnnek, és estig túlnyomóan derült idő várható. Ekkor észak felől újra felhősödés kezdődik, de számottevő csapadék nem valószínű. 

Az északnyugati, nyugati szél pénteken néhol megélénkül, szombaton több helyen lehetnek erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, +2 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 14 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Végh István és Végh Istvánné az elszáradt, lehullott ágakat szedi össze házuk hóvirágggal (Galanthus) borított kertjében, Vásárosnaményban 2021. február 6-án. A család harminc éve tíz hagymát kapott ajándékba, szaporításuk eredményeként már több mint ötszáz hóvirág borítja kertjüket. MTI/Balázs Attila)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.