Mutatjuk, milyen idő lesz a hétvégén

Egy Oroszország felett örvénylő ciklon közelít a Kárpát-medence felé. 

2023. március 3., 16:40

Szerző:

Nyugat-Európa időjárását anticiklon alakítja, amelynek területén csak kevés helyen fordul elő csapadék, és többnyire napos idő van, néhol vékony alacsonyszintű felhőzet képződik. Ezzel szemben a mediterrán térségben ciklonok helyezkednek el, ezek az Appennini- és a Balkán-félszigeten okoznak felhős, csapadékos időt, ami észak felé a Kárpát-medence déli részére és a Déli-Alpokra is kiterjed. Ugyancsak ciklon örvénylik Oroszország európai területének északi részén, hatása érződik az egész Kelet-európai-síkságon. Arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és elszórtan alakulnak ki hózáporok.

A ciklon hidegfrontja a Finn-öböltől délre húzódik, szombat este viszont már a Kárpát-medencét is eléri.

Az összefüggő felhőzet fokozatosan dél felé szorul, késő este a déli határvidékről is levonul. Éjjel párássá válik a levegő, foltokban köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Ezek vasárnap gyorsan megszűnnek, és estig túlnyomóan derült idő várható. Ekkor észak felől újra felhősödés kezdődik, de számottevő csapadék nem valószínű. 

Az északnyugati, nyugati szél pénteken néhol megélénkül, szombaton több helyen lehetnek erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, +2 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 14 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Végh István és Végh Istvánné az elszáradt, lehullott ágakat szedi össze házuk hóvirágggal (Galanthus) borított kertjében, Vásárosnaményban 2021. február 6-án. A család harminc éve tíz hagymát kapott ajándékba, szaporításuk eredményeként már több mint ötszáz hóvirág borítja kertjüket. MTI/Balázs Attila)

 

 

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

15:45

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.