Ezek a támogatások maradnak meg 2023-ban

A Bankmonitor szakértői szerint a rendelkezésre álló információk alapján 2023-ban is lesznek elérhető otthonteremtési támogatások: marad a csok, az 5 százalékos lakásáfa. Emellett a babaváró és a csok igénylési határidejét is meg akarja hosszabbítani a kormány. 

2022. november 2., 17:08

Szerző:

A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy a jelenlegi információk alapján milyen támogatásokra lehet számítani 2023-ben. A Pénzcentrum cikkét szemléztük. 

Csokkal továbbra is lehet majd kedvezményesen lakást vásárolni

A lakásvásárláshoz kapcsolódó illetéket 2021-től engedték el abban az esetben, ha a család a csok felhasználásával vásárolta meg új otthonát. A parlament elé kerülő adótörvény 2023-as módosításai alapján ez a vagyonátruházási illeték továbbra is elengedésre kerül.

Jövő évtől megmarad a csokkal történő vásárlások esetén a vagyonszerzési illetékmentesség, sőt, nem csak lakásvásárláshoz, hanem lakásbővítéshez is igénybe vehető lesz. „Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, azonban más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (pl. tetőtér-beépítés) közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt így illetékkötelezettség terheli” – pontosít a Pénzcentrum.

Marad az öt százalékos lakásáfa

Eredetileg 2022 végéig élt volna az a kedvezmény, hogy az új lakások vásárlóinak 27 százalék helyett mindössze 5 százalék áfát kell fizetniük, korábban azonban már bejelentették, hogy a kedvezmény 2024 végéig marad. Az erre vonatkozó kormányrendeletet a hosszú hétvége előtt visszavonták, ám a Pénzcentrum szerint emiatt vélhetően csak azért került sor, hogy a korábban is említett adótörvényhez kapcsolódó módosítási javaslatba belekerüljenek ezek az előírások is.

Az eredeti módosításhoz képest fontos változás, hogy „5 százalékos áfát kell fizetni egészen a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre, amennyiben a megvásárolt lakás az építési engedélyt, vagy az annak megfelelő dokumentumot 2024. december 31-ig megkapja.”

A Babaváró hitel igénylési határidejét is meghosszabbítják

A csok és a Babaváró hitel igénylési határidejének is meghosszabbítását is bejelentették – bár ezekről még nem jelent meg jogszabály, így a részletszabályokról vagy a feltételek változásáról egyelőre nincsenek információk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock.com)

15:35

Hullámvasútszerűen változatos időjárásban lesz részünk a hétvégén: egy mediterrán ciklon fogja borzolni a kedélyeket. Rengeteg csapadék, havazás, hófúvás és helyenként akár 90 km/órás széllökések is lehetnek.

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti