Pályázati támogatással környezetbarát energiarendszert fejleszt a Prímaenergia Zrt.

Komplex, hálózatfüggetlen energiaellátó rendszert dolgoz ki a Prímaenergia Zrt., a csaknem 4,9 milliárd forintos beruházáshoz 236,7 millió forint európai uniós támogatást nyert el a társaság – tájékoztatta a palackos gázt és autógázt forgalmazó vállalat az MTI-t.

2022. október 30., 07:17

Szerző:

 A fejlesztés, illetve a hozzá kapcsolódó ipari kutatás célja egy olyan, napelemekből, akkumulátorokból és propánüzemű gázgenerátorból álló, automatizált energiarendszer létrehozása, amely képes az elektromos hálózattól függetlenül akár nagyobb létesítményeket is villamos energiával ellátni. Az uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés eredményeként a Prímaenergia hozzájárul a hazai, szigetszerűen működő elektromos fogyasztók, hálózatok és létesítmények környezettudatos működéséhez, ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. A közlemény szerint a Széchenyi Terv Plusz program keretében a Heves megyei Horton megvalósuló projekt tervezett befejezése 2025. január 31-e.

(Kiemelt képünk illusztráció: napelempark részlete Szügy közelében. MTI/Komka Péter)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.