Music Hungary Szövetség: A kormány nem mentette meg a zeneipart

A zeneipari szereplőket összefogó szervezet szerint a kormány eddigi támogatása nagyon kevés volt, és azt is rosszul osztották el.

2021. április 19., 10:14

Szerző:

Közleményben reagált a Music Hungary Szövetség, a Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által felsorolt, a zenei szektort segítő intézkedésekre, amelyben leszögezték: a zeneipar nincs megmentve, és ahogy azt már korábban is jelezték, a sajtótájékoztatón felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul irányozottak (tehát nem a zeneipari szereplőknek jutottak), vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket - írja a HVG.

A Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el. A 200 millió forintos, fesztiváloknak szánt pályázatnak eredetileg 700 millió forintos támogatási kerete volt, ám a kiírásnak sajnos olyan kevesen feleltek meg, hogy végül csak ennyi lett kiosztva – olvasható a Music Hungary közleményében.

A szövetség korábban már jelezte Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy a zenei szektorra kevéssé jellemző az állandó alkalmazotti munkaviszony, így a bértámogatással a legtöbb élőzenei vállalkozás nem tud élni. Emellett arra is rávilágítottak, hogy az újraindítási gyorskölcsön jogosultjairól a legtöbb élőzenei szektorban használt TEÁOR szám lemaradt. "A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együtt együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki” - írták.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre és a kulturális áfa bevezetésére van szüksége ahhoz, hogy garantálni tudják annak újraindulását, megmaradását.

(Kiemelt képünk illusztráció: Keverőpult monitora a Budapest Bár zenekar koncertjén az M2 Petőfi TV Akusztik című adásának felvételén, az A38 koncerthajó színpadán. Fotó: MTVA | Zih Zsolt)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.