MÚOSZ-elnök: Törvényi előírásokat és szakmai normákat is sért a köztévés Karácsony-interjú

2020. január 22., 17:42

Szerző:

Érdemi kérdések feltevése helyett a kormányálláspont sulykolásával tölti az időt a riporter – foglalta össze észrevételeit a köztévének a főpolgármesterrel készült interjújáról a MÚOSZ elnöke.

Hargitai Miklós a Facebook-oldalára szedte össze, mennyi baj is volt az M1 kedd esti interjújával. Mészáros Kata riporteként olyanokra kérdezett rá, hogy Karácsony miért nem ott szállt ki az autóból, ahol az M1 kamerái várták, vagy, hogy a kihirdetett klímavészhelyzet ellenére miért nem szólnak folyamatosan a fővárosban a szirénák, ami

„olyan fokú szereptévesztés, amire nehéz szavakat találni”.

„Amikor a mindannyiunk adójából működő média munkatársa mikrofonvégre kap egy megválasztott politikai vezetőt, akkor nem a kormányt, nem a Fideszt és nem saját magát képviseli, hanem azt a közösséget, amelytől a fizetést kapja. Tehát annak a közösségnek a nevében kérdez, annak a közösségnek a pártatlan és széles körű tájékoztatását próbálja elősegíteni, hiszen ez a dolga, ezért fizetjük” – hívja fel a figyelmet Hargitai.

A műsor, mint kiemeli, emellett különböző törvényi előírásoknak és írott szakmai normáknak sem tett eleget.

  • Médiatörvény – A médiaszolgáltatóknak kötelesek lennének a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megfelelően eljárni.
  • Sajtótörvény – Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.
  • Közszolgálati kódex – A médián keresztül egyértelműen meg kell jelennie a közérdek szempontjainak, az interjúban ez kevéssé jelent meg, ahogy a semlegesség alkotmányjogi elve értelmében a különböző világnézetek és értékfelfogások között sem lehet különbséget tenni, azokat egyenrangúnak kell tekinteni.

Mindezeken túl a közszolgálati médiaszolgáltatás céljai – jelesül a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős hírszolgáltatás, sokszínű tájékoztatás – sem teljesültek.

„Mennyiben segítette ez a műsor a főpolgármester működésének tárgyilagos bemutatását? Azon kívül, hogy mit gondol a Fidesz és a kormány Karácsony Gergelyről, mit tudtunk meg ebből a műsorból, illetve az utána következő beszélgetésből? – teszi fel a kérdést a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve: reméli, hogy a Médiatanács és a Közszolgálati Kuratórium rendkívüli ülését már összehívták, a riporter már csomagol, és a közmédia vezetői is buzgón olvasgatják az álláshirdetéseket.