Nincs elérhető szakmai önéletrajza az országos tisztifőorvosnak, aki kinevezése előtt háziorvos és világi lelkipásztor is volt

2020. március 20., 14:00

Szerző:

Nincs könnyű dolga annak, aki az országos tisztifőorvos szakmai életútjára kíváncsi. Az például némi internetes keresés után kiderül, hogy 2013. március 12-én - a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - , még Fejér megyei tiszti főorvosként kapott honvédelmi kitüntetést Müller Cecília, egész pontosan

„a honvédelem ügye érdekében, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül”

adta át neki a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya oklevelét Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia palotájában Vargha Tamás, a HM államtitkára, s jelen volt még igazságügyi miniszter korából Navracsics Tibor is.

A Magyar Narancs írta meg, hogy 2018. decemberi kinevezése előtt Müller Cecília a 4081 lakost számláló Nagyvenyim község háziorvosa volt, ezenkívül

az V. mezőföldi kerület III. számú lelkipásztori körzetének a Mezőfalvi Nagyasszonya plébánia kihelyezett világi lelkipásztora is.

Elérhető szakmai életrajz híján ugyan, de az alábbi információkat sikerült még megtudnunk Müller szakmai életútjáról:

Müller a dunaújvárosi kórház orvosaként, mezőfalvi üzemorvosként, majd dunaújvárosi tisztifőorvosként is dolgozott. 2010-től pár hónapig a Közép-Dunántúli Régió tisztifőorvosa volt, majd 2013-ban a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője, vagyis megyei tisztifőorvos. Információink szerint Müller négy szakvizsgával (üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan-járványtan, megelőző orvostan és népegészségtan) rendelkezik.

Müller útja az országos tisztifőorvosi posztra úgy indult, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 2018. november 21-én, néhány hónap után felmentette Kovács Attilát, akinek feladataival még a felmentése napján Szabó Enikőt, az addigi helyettes tisztifőorvost bízták meg. Ezek után merült fel Müller Cecília neve.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.