Müller Cecília füllentett?

Egy éve nem is volt Magyarországon abból a típusú vakcinából, amelyet ő maga ajánlott mindenkinek. Mindez egy közbeszerzési eljárás dokumentumaiból derült ki.

2023. december 14., 19:39

Szerző:

Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tagja azt a vakcinát ajánlotta hatásos ellenszerként, amiből a kormány nem is vásárolt.

A Telex információja szerint az Orbán-kormány nem vásárolt abból a fajta Covid-vakcinából, amely Müller Cecília országos tiszti főorvos egy évvel ezelőtt az InfoRádiónak adott nyilatkozata szerint akkor a legnagyobb védelmet adta a betegség ellen. Egyúttal melegen ajánlotta mindazoknak, akik nem vették fel az emlékeztető oltást, mivel a vakcina „elérhető az oltópontokon és a háziorvosoknál is” – írja a Telex egy közbeszerzési eljárás dokumentuma alapján.

Az információt, miszerint nem is volt ilyen vakcina hazánkban, végül maga a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vezetője erősítette meg, miután a hivatala hónapok óta nem válaszolt a portál erre irányuló kérdéseire.

A 2022. december 6-án az InfoRádióban elhangzott interjúban Müller Cecília konkrétan nem említette meg a vakcinák gyártóját, sőt gyártóit, csak annyit mondott: „úgynevezett omikronspecifikus védőoltást is kifejlesztett már két cég is, és ezért az éppen keringő vírus ellen aktuálisan létrehozott vakcina elvileg a leghatékonyabb, mert hiszen pontosan megcélozza azt a típusú vírust, ami most kering. (...) Most a BA.5-ös típus az, ami Magyarországon a legnagyobb mértékben, mintegy 98 százalékban jelen van” – idézi a portál.

A korábbi hamis állítást a Telex szerint alátámasztja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatbázisa is, amelyben október elejéig található adat az itthon beadott vakcinákról, és amely szerint a BA.5 elleniből egyet sem adtak be. A közbeszerzési dokumentum azt is tartalmazza, hogy jelenleg a legfrissebb vakcinatípus, amely kapható itthon, a BA.1 variáns elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag, azaz egy olyan típus, amelynél már tavaly ősszel is volt újabb, idén ősztől pedig már létezik egy ennél is frissebb változat is.

(Kiemelt kép: Dr. Hans Kluge, a WHO európai régiójának igazgatója tegnap személyesen adta át a WHO legmagasabb fokozatú kitüntetését dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének. 2022. november 16. Fotó: WHO Facebook)