Müller Cecília: Rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma

Csütörtökön 54 ezer adag Moderna- és 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra; ez utóbbi a várt mennyiségnek kevesebb mint egyharmada. 

2021. március 18., 15:33

Szerző:

Az itthon is terjedő brit vírusmutáció miatt rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a járványgörbe meredeken ível felfelé, az elmúlt napon 6502 új fertőzöttet azonosítottak.

Elmondta azt is, hogy a beoltottak száma elérte az 1 442 000-et, közülük több mint 400 ezren a második oltást is megkapták. A 6752 kijelölt oltópontból 6000 aktívan működik – tette hozzá.

Csütörtökön 54 ezer adag Moderna- és 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra; ez utóbbi a várt mennyiségnek kevesebb mint egyharmada. A védőoltás iránt folyamatosan nő az érdeklődés: 3,3 millióan már regisztráltak, és csaknem felük megkapta az oltást – mondta a tisztifőorvos.

A következő napokra a házorvosok 10-10 beteg beoltásra elegendő AstraZeneca-vakcinát kapnak, az oltópontokra pedig átlagosan 44 pácienst irányíthatnak, ott Szputnyik V és Pfizer-vakcinák állnak rendelkezésre.

Müller szerint „messze nincs itt a nyitás ideje”. Azt kérte mindenkitől, következetesen tartsa be a járványügyi előírásokat, maximálisan figyeljen oda magára és embertársaira is.

Beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen zajlik a magyar oltóanyag fejlesztése a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriumában. A munka során a Magyarországon izolált vírustörzseket dolgozzák föl, ezért bízik abban, hogy az új oltóanyag hatásossága legalább olyan jó lesz, mint a jelenleg Magyarországon használt öt vakcináé.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.