Müller Cecília: Most kezdődik az igazi kampány, egy hét alatt több mint félmillió ember kaphat oltást

Jövő szerdáig 529 ezer oltás beadására van lehetőség, ha a kínai vakcinát is elfogadják az emberek. Ebben benne van az a 74 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akik hétvégén kaphatnak AstraZenecát.

2021. március 3., 13:46

Szerző:

„A holnapi naptól egy külön fejezett kezdődik meg” - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus betegnek küld sms-t a kormány arról, hogy mikor és melyik oltóponton kaphatják meg az AstraZeneca-oltást. „Valószínűleg a holnapi napon küldik ki az üzeneteket, és a hétvégén oltathatják be magukat” - mondta a tiszti főorvos.

Müller elmondta, az üzenet tartalmazza a kijelölt oltópontot és az időpontot is, arra kért mindenkit, hogy ezeket az időpontokat pontosan tartsák be, mivel szombaton és vasárnap szeretnék beoltani mind a 74 ezer kiértesített krónikus beteget.

A tiszti főorvos javasolta, hogy a koronainfo.gov.hu oldalról letölthető, kitöltött beleegyező nyilatkozattal érkezzenek, és vigyenek magukkal innivalót, iratokat, tajkártyáját.

A tiszti főorvos szerint, ha mindenki együttműködik és elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő hét szerdáig 529 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon.

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos újdonság, hogy már 18 éves kor felett mindenkinek adható - mondta Müller Cecília. „Összegyűltek az adatok, 80 év felett is hatékony a vakcina” - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy jelenleg ugyanazt a vakcinát adják második dózisnak is, mert egyrészt a gyártók csak így vállalnak garanciát, másrést pedig még kevés tudományos kutatás van a vakcinák keveréséről. Vannak ilyen kutatások, de ez csak később dől el - mondta a tiszti főorvos.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu Facebook-oldala)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.