Müller Cecília: Kétszázezer pedagógus kapott eddig oltást

Három körben a behívott tanárok 73 százaléka jelent meg a soron kívüli oltásokon, de volt, aki élekora vagy betegsége miatt már korábban megkapta a vakcinát.

2021. április 19., 13:00

Szerző:

Hétfőn 68 400 adag Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezeket részben a második oltásokra használják majd, egy másik részét budapesti háziorvosoknak szállítják ki – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Holnap várhatóan további 248 040 adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezik az országba, és még a héten várhatóak orosz, illetve kínai oltóanyagok is – tette hozzá.

Müller Cecília azt mondta, jelenleg minden oltópont működik, és attól függően nyílnak újabb helyiségek, hogy mennyi vakcina érkezik az országba. A katonai, honvédségi oltóbuszok ma Tolna megye kisebb településein oltanak.

A tiszti főorvos szerint kicsit csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, de a védekezés még további megfeszített munkát igényel az egészségügyi dolgozóktól.

Müller örömtelinek nevezte, hogy növekszik az oltási kedv, jelenleg mintegy 4 millió 280 ezer regisztrált személyt tartanak nyilván.

Az óvoda- és iskolanyitással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők csak egészséges kisgyereket engedjenek el óvodába, iskolába.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a pedagógusok soron kívüli oltása eddig három körben zajlott, a legutóbbi hétvégén 31 ezer óvodai, bölcsődei és iskolai pedagógust hívtak be, közülük viszont csak 32 százalék jelent meg és vette igénybe a soron kívüli oltakozás lehetőségét.

Az első két kampányban – mint mondta – mintegy 80 százalék jelent meg, így ezzel mindösszesen a három hétvége alatt a behívott 210 ezer pedagógusból 153 ezren kaptak oltást. Ez 73 százalékos megjelenési arányt jelent. A tiszti főorvos szerint azonban voltak pedagógusok is, akik már korábban a veszélyeztetettségük miatt felvették az oltást, ők összesen 52 ezren vannak. Eddig tehát mintegy 200 ezer pedagógus van beoltva Magyarországon – vonta meg a mérleget Müller Cecília.

A KSH adatai szerint 2020-ban 149 773 óvodai, általános- és középiskolai pedagógus dolgozott az országban, 2021-re a számuk 146 730-ra csökkent. 

A tiszti főorvos azt kérte, mindenki éljen a védőoltás lehetőségével, ezt a szándékot, mint mondta, a regisztráció segítségével lehet kifejezni.

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik emlékeztető dózisra, és ennek még az időpontját sem tudjuk” – fogalmazott Müller Cecília.

Mint mondta, ebben a koronavírus elleni vakcia közel sem lenne egyedi. Példaként a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcinát hozta fel, ott a két alapoltást követően 3, illetve 5 évente ismételni kell az oltást, hogy megtartsuk a folyamatos védettséget. A koronavírus-vakcinák esetében ez az időintervallum azonban még ismeretlen.

(Kiemelt kép forrása MTI/Botár Gergely/kormany.hu)