Müller Cecília: A magyar hatóságok is az EMA döntésére várnak az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban

Hivatalos EMA-vélemény jelenleg még nincs az oltóanyaggal kapcsolatba hozott vérrögképződésről, amennyiben ez ma vagy holnap megtörténik, azt a magyar hatóságok is figyelembe veszik – mondta a tiszti főorvos. 

2021. április 7., 15:19

Szerző:

Fokozott óvatosságot és az eddigi járványügyi szabályok betartását kérte Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet, hogy feltétlenül szükséges az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az üzletekben és a közterületeken, és arra kért mindenkit, hogy lehetőleg egyedül és ne csúcsidőben intézze a bevásárlást, minél rövidebb idő alatt.

A szerdán érkezett 246 870 adag Pfizer-vakcina azonnal az oltópontokra kerül, ezekkel folytatódik a pedagógusok védőoltása, és a második körös oltásokra is lehetőség nyílik – mondta Müller Cecília.

Kitért arra, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban kételyek merültek fel, sok országban életkorhoz kötik vagy átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency – EMA) egy tisztviselője pedig azt állította, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggést talált.

„Ugyanakkor jelenleg hivatalos EMA-vélemény nem fogalmazódott meg, amennyiben ez ma vagy holnap megtörténik, azt a magyar hatóságok is figyelembe veszik, és ennek mentén foglalunk állást abban, hogy a továbbiakban az AstraZenecával hogyan járunk el” – jelentette ki.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)