Bébiételt hívott vissza a Müller – penészgombával szennyezett termék is forgalomba kerülhetett

Biztonsági okokból a Müller levette a polcairól az általa forgalmazott egyes bébiételeket.

2024. július 5., 13:10

Szerző:

A kisbabákra és a felnőttekre nézve is veszélyt jelent az a penészgomba, amelynek nem kizárható a jelenléte a Müller által forgalmazott néhány bébiételben, így azokat visszahívták – tette közzé a drogéria a saját weboldalán.

Az egyik legkedveltebb hazai drogéria arról számolt be, hogy egyes püréállagú bébiételeik a vizsgálatok szerint olyan mennyiségben tartalmazhatnak aflatoxint, amely már káros lehet az emberi egészségre nézve. A Müller közleményében hangsúlyozták, hogy biztonsági intézkedésről van szó.

Az aflatoxin egy természetben előforduló, penészgombák által termelt, rákkeltő anyag. A fertőzést okozó gomba elsősorban a gabonaféléket és a mogyorót támadhatja meg, terjedésének pedig a magas hőmérséklet, illetve a magas páratartalom kedvez. Az emberekre és a rágcsálókra egyaránt veszélyt jelent, fogyasztását mindenképpen el kell kerülni.

A Müller visszaveszi a termékeket

Mint az a drogéria közleményéből kiderül, az áruház arra kér mindenkit, aki vásárolt a termékből, hogy ellenőrizze azok lejárati dátumát, illetve azonosítóját, és a kérdéses termékeket ne használják a kicsik táplálásához, illetve a szülők se fogyasszák el.

Az érintett termékeket blokk nélkül is visszavihetik a vásárlók, az áruház visszatéríti az árukat. A szennyezettség lehetősége háromféle bébiétel kapcsán merült fel, ezét a Müller az Alnatura márka két, illetve az Alete márka egy termékét hívta vissza.

Az Alete „Menue BIO ZÖLDSÉG RIZS CSICSERIBORSÓ” néven kapható, 250 grammos terméket a Humana Vertriebs GmbH gyártja. Az alábbi azonosítókkal ellátott termékeket tilos elfogyasztani: EAN azonosító: 4251099707400, lejárati idő: 2025.12.17. Mivel ez a bébiétel csak március elseje óta volt elérhető, a Müller ki is vonta  a forgalomból.

A másik két visszahívott terméket az Alnatura gyártja, ezt kell róluk tudni:

  • „RIZOTTÓ SÁRGARÉPA 220g”, lejárati dátum: 2025. december 20.
  • „UILLE KRUMPLIVAL 220G” lejárati dátum: 2026.01.14., illetve 2026.01.28.

A szennyezettség csak a fenti azonosítókkal ellátott termékeket érintheti, és ez is csak feltételezés, de elővigyázatosságból érdemes komolyan venni az áruházlánc felhívását.

Megnyugtatónak tűnik, hogy az élelmiszerbiztonság hazánkban kiemelt jelentőséggel bír. A NÉBIH mellett az ellenőrzéseket maguk az áruházak is folyamatosan végzik, így a lehető leggyorsabban kiszűrik az esetlegesen problémás termékeket. Nemrégiben a Nestlé hívott vissza néhány kedvelt MAGGI szószt, amelyek glutént is tartalmaztak, bár a csomagoláson nem jelölték az allergént.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Karolina Kaboompics)