Teljes megfigyelés alatt tartanák az igazgatók az MTVA munkatársait

Még azt is rögzítik, hova mozgatják egerüket és milyen böngészőlapokat nyitnak meg munkaidőben az MTVA-nál. A megfigyelőszoftver a munkatársak aktivitását méri, és a reakcióidejüket is figyeli.

2022. november 7., 07:35

Szerző:

150 millió forintos szerződést kötött az MTVA egy szoftverfejlesztő cégekből álló konzorciummal, amit a Fornax ICT Kft vezet abból a célból, hogy a munkatársak tevékenységét ellenőrző és megfigyelő szoftvert fejlesszenek ki. Az RTL.hu szerint a dokumentumok a szoftver kifejlesztését azzal indokolják, hogy

„A világjárvány miatt bekövetkezett megváltozott munkarendben a dolgozók produktivitásának megtartása, illetve a kollégák teljesítményének objektív mérése” vált szükségessé,

az elkészítendő Windows-alkalmazás pedig a munkahely által biztosított eszközökön kötelezően használandó aktivitás-mérő szoftver lesz. A konzorcium tagja a Telekomhoz tartozó T-Systems Magyarország is.

Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és annak mérésére:

  • egérmozgatás,
  • felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének logolása, azaz naplózása,
  • napi hálózati adatforgalom mérése,
  • megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő logolása,
  • offline időszakok detektálása.

Emellett a program kezeli majd a szüneteket és szabadságokat, amelyek a megfigyelési rendszer statisztikái miatt feltehetően egy adott időintervallumot nem léphetnek majd át. Az RTL.hu szerette volna megkérdezni, hogy az alkalmazást csak az otthoni munkavégzésre rendelt munkatársaknak, vagy esetleg mindenkinek használnia kell-e majd, de az MTVA nem válaszolt nekik.

A közmédia idei évi költségvetése 126 milliárd forint, ebből többek között már golyóálló üveget és zsilipkapukat is telepítettek az épület köré.

(Kiemelt kép: A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei a főváros III. kerületében, Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt. MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.