Új elnököt választott az MSZP, Kunhalmi Ágnes búcsúzik

Komjáthi Imrét választották két évre az MSZP elnökének szombaton, Kunhalmi Ágnes nem folytatja.

2024. október 20., 07:00

Szerző:

Komjáthi Imrét választották két évre az MSZP elnökének szombaton – adta hírül az MTI. A párt elnökhelyettese Korózs Lajos eddigi alelnök lett, a választmány elnökének Hiller Istvánt választották újra.

Komjáthi Imre egyedül vezeti a pártot, Kunhalmi Ágnes nem folytatja

A hírt a tisztújító kongresszust követő sajtótájkoztatón maga Komjáthi jelentette be. Komjáthi korábban Kunhalmi Ágnessel együtt társelnökként vezette a pártot, ám mindketten lemondtak tisztségükről június végén a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választás eredményei miatt.

A szocialisták szeptember végi kongresszusa döntött arról, a társelnöki rendszer helyett újra egy elnök fogja vezetni az MSZP-t.

A kongresszus döntése értelmében az MSZP új Országos Elnöksége az alábbiak szerint alakul:

Komjáthi Imre, elnök
Korózs Lajos, elnökhelyettes
Dr. Gurmai Zita, alelnök
Dr. Kis Andrea, alelnök
Gyuris Dávid, elnökségi tag
Hajmási Judit, elnökségi tag
Hiszékeny Dezső, elnökségi tag
Korózs Benjamin, elnökségi tag
Dr. Márton Roland, elnökségi tag
Pusztai Patrik, elnökségi tag

Dr. Hiller István, az MSZP Választmány Elnöke
Dr. Harangozó Tamás, az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság Elnöke

Komjáthi a sajtótájékoztatón azt mondta, ezzel a nappal kezdetét veszi az MSZP 2026-os kampánya. 

„Mi leszünk a magyar politikai élet emberi hangja. Az MSZP lesz a magyar politikai élet baloldali lelkiismerete”

– fogalmazott.

Pártelnöki terveiről szólva az MTI-nek Komjáthi elmondta, hogy a legfontosabb vállalása, hogy 2026-ban frakciója lesz az Országgyűlésben az MSZP-nek. „Ott leszünk a parlamentben” – mondta. Közölte, ennek első lépésre, hogy megtalálják a 106 egyéni képviselőjelöltjüket.

Elmondta azt is, az elmúlt két évben végigjárta az országot, az MSZP szervezeteit, így tisztában van azzal, milyen állapotban van, hogyan működik a párt. Szerinte reménykeltő az alap.

Komjáthi Imre azt mondta, a szövetségkötésekkel egyelőre nem foglalkoznak, mert messze van még 2026, de nyáron már felvették a kapcsolatot azokkal a baloldali pártokkal és mozgalmakkal, amelyek keresik a helyüket. A szocialisták egyfajta otthont kívánnak nyújtani ezeknek a baloldali mozgalmaknak, ugyanakkor az még „a jövő zenéje”, hogy ez ki fog-e teljesedni egy választási párttá, vagy ernyőszervezetté, de ilyen irányba kell menni – fejtette ki.

Kunhalmi Ágnes a közösségi médiában búcsúzott. Mint írta, érzelmekkel teli napon van túl, és a mai naptól máshogy szolgálja tovább az embereket, és dolgozik tovább a hazai szociáldemokráciáért.

„Az elmúlt 4 év társelnöki periódusomtól is elköszönve el szeretném mondani, hogy minden vita és kétkedés ellenére továbbra is a baloldali együttműködés megtartásában és építésében hiszek. Egy baloldalra van szükség, mert a baloldal további megosztása, a belső verseny felerősödése a baloldal teljes vereségéhez, és a teljes parlamenti képviselet megszűnéséhez vezethet. Nem szabad a baloldal intézményes létét kockáztatni Magyarországon” – írja, hozzátéve, hogy büszke az egyéni országgyűlési győzelmeire.

„Továbbra is küzdök és maradok elkötelezett híve a hazai baloldalnak. Mert nincs jó társadalom baloldal nélkül” – zárja sorait Kunhalmi.

(Kiemelt képünk: Komjáthi Imre Fotó: Komjáthi Imre hivatalos Facebook oldala)