Távozik posztjáról Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is

Az MSZP vezetői lemondtak tisztségükről a párt országos választmányi ülésén, amivel új fejezet kezdődhet a politikai alakulat történetében.

2024. június 22., 15:37

Szerző:

Lemondott a tisztségéről az MSZP országos választmányi ülésén Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is – értesült az ATV. Döntésüket azután hozták meg, hogy a napokban több szocialista politikus – köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó – szorgalmazta a tisztújítást. Az MSZP a honlapján már módosította is a névsort, a két politikus nem szerepel a vezetőségi tagok között.

„A mai napon lemondtam az MSZP társelnöki tisztségéről”

– erősítette meg a hírt Kunhalmi Ágnes a Facebookon, majd közölte: szombaton tartotta meg az MSZP a választások óta az első választmányi ülését, és ott jelentette be először a döntést. A politikus arról írt a bejegyzésében, hogy „továbbra is meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül”. A saját további feladatairól azt írta, hogy „a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a 18. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzze Orbán jelöltjét”. Hozzátette, a XVIII. kerület polgárai, minden baloldali polgár és minden magyar állampolgár számíthat rá a következő években is.

A másik társelnök, Komjáthi Imre is posztolt a lemondásáról. Ő azt írta, hogy „munkásemberként úgy tanulta, hogy mindennek van következménye, ezért a kongresszustól kapott bizalmat, és a társelnöki mandátumot visszaadja azoknak, akiktől kapta, vagyis az MSZP közösségének”. 

„Vállalni kell a felelősséget, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből”

– tette hozzá.

Nem csak Kunhalmi és Komjáthi távozik

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Donáth Anna is vállalta a felelősséget pártja kudarcáért, így lemondott pártelnöki pozíciójáról. A politikus a hivatalos Facebook oldalán bejegyzésében kifejtette, a változás a szemünk előtt történik: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45% alá kerültek egy EP-választáson. Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak.

„Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet”

– írta a bejegyzésben.

Más pártokban is áll a bál

Az újabb választási vereség persze nem csak az MSZP és a Momentum háza táján okozott felfordulást. A Jobbiknál Gyöngyösi Márton elnök már kezdeményezte a tisztújítást, amire június 29-én kerülhet sor. A Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárt (MMNP) egyelőre nem gondolkodik tisztáldozatokban, de arról tájékoztattak, hogy nem szeretnének egyarcúak maradni.

A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett a jövőben nagyobb szerepet kapnának „olyan rutinos, tisztességes és sokat tapasztalt személyek”, mint Szalma Botond a KDNP egykori budapesti elnöke, egykori MAHART vezérigazgató.

Az MMNP most 600 fős párttagságot számlál, a Vona Gábor vezette 2RK pedig 300 és 400 közé teszi saját létszámát. Vona Gábor mindenesetre arról számolt be a Népszavának, hogy meglepő módon a választás másnapja óta meglódultak a jelentkezések. „Stabil és tudatos csapatot építünk, mert ez a maradandó siker alapja” – fogalmazott a pártelnök. A Jobbik taglétszámát firtató kérdésünkre közölte, ezt belügynek tekintik.

(Kiemelt képünkön Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre. Forrás: Kunhalmi Ágnes Facebook-oldala)

Tegnap 15:49

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.