Kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely – csak épp nem tudja, mikor

De a döntést már meghozta Őrsi Gergely. 

2024. július 1., 16:26

Szerző:

Hogy pontosan mikor lép ki az MSZP-ből, az csak részletkérdés, a döntést már meghozta Őrsi Gergely – közölte a 24.hu-nak adott interjújában a II. kerület polgármestere, akit a június 9-i választáson csaknem 70 százalékot elérve, óriási fölénnyel választottak újra.

A politikus már tavaly utalt rá, hogy tervezgeti a kilépését, szinte mindennap gondol erre, most pedig a 24.hu-nak elárulta: „igazából már meghoztam ezt a döntést, hogy nem feltétlenül szeretnék a párt tagja lenni”. Hozzátette: szerinte nem fogja meglepni a pártját a döntés. Arra a kérdésre, hogy függetlenként folytatja-e majd, azt felelte:

Más pártba biztosan nem lépek be. Ez nem egy konkrét párttal szembeni kritika, tényleg nem hiszem, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye, és van értelme.

Őrsi arról is beszélt, hogy amikor a kormányoldal meghozta azt a szabályt, hogy a polgármesterek helyett pártlisták alapján áll össze a fővárosi közgyűlés, akkor tapasztalatai szerint minden párt elkezdett alkudozni, ami elkeserítette. Arra a felvetésre pedig, miszerint Molnár Zsolt pártigazgató szerint „az MSZP élt és élni fog”, Őrsi úgy reagált:

Én tényleg jó egészséget kívánok nekik ehhez, de ebben nem szeretnék részt venni.

Kunhalmi Ágnes: az MSZP eredményének a csodájára járnak

Egyelőre mérlegel Kunhalmi Ágnes, még nem hozta meg a végső döntést azzal kapcsolatban, hogy folytatja-e munkáját az MSZP vezetésében – közölte csütörtök este az ATV stúdiójában. A szocialista politikus a múlt hétvégén mondott le Komjáthi Imrével együtt az MSZP társelnöki pozíciójáról, miután a baloldali-zöld szövetség kiábrándítóan szerepelt az EP-választáson.

A DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetség a szavazatok mindössze 8 százalékát tudta begyűjteni, így két EP-mandátumot szerzett. Ezeken az egyaránt DK-s Dobrev Klára és Molnár Csaba osztozik, MSZP-s jelöltnek nem jutott hely. Kunhalmi Ágnes ennek kapcsán elmondta, ez is közre játszott abban, hogy a lemondás mellett döntött.

A baloldal szerinte nem csak idehaza, de Európa több országában komoly válságban van, elmondása szerint többen a csodájára járnak annak, hogy az MSZP-nek még van szavazóbázisa és parlamenti frakciója.

Szerinte 2023 szeptemberében, hol alulról, hol felülről „nyaldosták” az öt százalékot, ezzel együtt úgy látja, rengeteg szavazót veszítettek az EP-választás előtt. Az ő számításai szerint 15–20 nap alatt nagyjából egymilliót. Ennek az oka nem kizárólag Magyar Péter és a Tisza Párt feltűnésében keresendő Kunhalmi Ágnes szerint, hanem abban is, hogy nem fogtak össze időben az ellenzéki pártok.

„Mindazok, akik a különutas politikát hirdették, azok még mandátumhoz sem jutottak. Mi, a szociáldemokrata blokk legalább juttatunk be képviselőt az Európai Parlamentbe” – szúrt oda egykori szövetségeseinek Kunhalmi Ágnes. Elmondta, márciusban még úgy számoltak, hogy legalább 6 mandátum néz ki a baloldali szövetségnek, ezért akkor vállalható kompromisszumnak tűnt, hogy a közös listán csak ötödikként szerepeljen a legmagasabban jegyezett MSZP-s politikus, Tüttő Kata.

„Ezt a veszekedést, ezt a marakodást, amit 2022 után az ellenzéki pártok csináltak, büntették meg valójában a szavazók. A háziverseny mérhetetlenül rombol az ellenzéki oldalon és a baloldali blokkon belül”

– állapította meg egyúttal a kudarc okát. Itt visszautalt a 2022-es választási vereségre, ahol szerinte az volt a probléma, hogy a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter valójában az ellenzéket akarta leváltani. Szerinte most is hasonló folyamat zajlik Magyar Péter vezérletével.

Kunhalmi Ágnes szerint a következő hónapokban ki fog derülni, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képes-e még valamilyen módon szóba állni egymással, és újult erővel elkezdeni politizálni. Az MSZP-nek szerinte újra kell gondolnia magát az előttünk álló időben, az viszont még nem dőlt el, hogy ebben a folyamatban ő is részt vesz-e. Mindennek politikai és magánéleti okai is vannak, a döntéséről időben tájékoztatja majd a közvéleményt.

(Kiemelt kép: Őrsi Gergely II. polgármester/masodikkerlet.hu)