Most van csak gond: nem indul újra Százhalombatta

Egyelőre nem termel teljes kapacitással a százhalombattai Dunai Finomító.

2022. december 1., 09:27

Szerző:

Tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt – tudta meg az Index.hu.

Emlékeztetnek: korábban december másodikára, péntekre tervezték a magyar olajvállalat szakemberei a restartot, amely most már biztos, hogy ezen a héten nem történik meg.

Mint ismert, a finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség. A magyar olajvállalat úgy tervezte, hogy december 2-től ismét teljes kapacitással termel majd az üzem, miután addig biztonságosan befejezik az egyik legkényesebb egység, a HDS karbantartását és ellenőrzését.

A lap szerint ugyanakkor a szerdai nyomáspróbán újabb repedést találtak a rendszerben, így legalább újabb három napos csúszás lesz.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrégiben azt nyilatkozta: amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet.

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”.

(Kiemelt kép: Dunai Finomító. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)