Most hétvégén megérkezik a tél

Hullámvasútszerűen változatos időjárásban lesz részünk a hétvégén: egy mediterrán ciklon fogja borzolni a kedélyeket. Rengeteg csapadék, havazás, hófúvás és helyenként akár 90 km/órás széllökések is lehetnek.

2022. december 7., 15:35

Szerző:

Pénteken délkeleten akár 12-13 fok is lehet, ami egész hétvégén át kitarthat, ám északnyugaton  vasárnap igazi, télies idő lesz: már napközben is fagypont közelében alakulhat a hőmérséklet – írja az Időkép.

Nem csak a hőmérséklet lesz drámai. Hétfőig az egész december havi átlagnál is több csapadék hullhat néhol (akár 50 miliméter). A Dunántúl északi felén 70-80 km/órás széllökésekre készülhetünk, a Bakony és a Balaton környékén akár 90 km/órás lökések is lehetnek, úgyhogy érdemes kapaszkodni.

A Bakonyban és az Északi középhegységben 10 centit meghaladó hó is hullhat hétfőig, vasárnap a Dunántúlon, hétfőn északon várható hófúvás. A magasabb légrétegekbe vasárnap fagyos, 10-15 fokkal hidegebb levegő áramlik be hazánkba északnyugat felől. A ciklon magjának közeledtével 10-12 hPa-os változás lesz a légnyomásban, aki erre érzékeny, az fejfájást tapasztalhat.

Az Időkép arra figyelmeztet, hogy a mediterrán ciklon talán az egyik legszeszélyesebb légköri képződmény, ezért mindenképpen érdemes napról napra követni a friss előrejelzést. Az ország viszont biztos nem marad szárazon, és beköszönt a tél.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.